Diakonia - Människor som förändrar världen

Mänskliga Rättighetsdagarna 2017

Information

Datum:
2017-11-09 - 2017-11-11
Plats:
Jönköping, Elmia, Elmiavägen 15

Välkommen till MR-dagarna! Temat i år är ”De mänskliga rättigheternas framtid”. Var står de mänskliga rättigheterna i Sverige och världen i dag och hur ser deras framtida ställning ut? Det blir också en djupdykning i de mänskliga rättigheternas historia och diskussioner om religion och livsåskådning och hur arbetet mot diskriminering kan gå till.

Som vanligt är det förmånliga priser för studenter, arbetslösa och pensionärer. För mer information om biljettpriser se:
http://invitepeople.com/events/10598/

Diakonia är medarrangör och kommer att hålla i, och närvara, vid flertalet seminarium.

Torsdag 13-14.30: Världens farligaste land för miljöaktivster
I juni 2009 var det statskupp i Honduras. Sedan dess har landet blivit farligast i världen för miljöaktivister; 123 stycken har mördats, men också 60 journalister och 242 HBTG-personer. 3,064 aktivister har åtalats i riggade rättegångar. I november är det val, som inte respekterar konstitutionen. Nu talas det mycket om det krympande demokratiska utrymmet i världen. Kom och lyssna på våra honduranska gäster, Joaquín Mejía/ERIC och Yessica Trinidad/Nätverket för kvinnliga MR-försvarare, om hur detta går till i praktiken.

Torsdag 15-16: MR i motvid - utmaningar för svensk diplomati och bistånd
I många länder ökar kränkningar av mänskliga rättigheter (MR) och arbetet för att främja MR försvåras bl.a. genom begränsningar av civilsamhällets möjligheter att verka. Sverige hör till de länder som fortsatt ger hög prioritet åt MR i utrikespolitiken. Hur kan Sverige i diplomati och bistånd effektivt främja MR i denna motvind? Hur bör kombinationen dialog och insatser se ut? Och hur, och med vem, bör dialogen om MR föras i repressiva stater?

Torsdag 16-16.30: Att tala om politik, visioner och värderingar
Ett miniseminarium om hur man kan skapa ett bra samtalsklimat om visioner, värderingar, människorsyn, demokrati och mänskliga rättigheter

Torsdag 17-17.30: Religion och fred
Ett samtal mellan Jakob Olofsgård, pastor i Equmeniakyrkan och Hamza Terzic, Imam Islamiska Bosniakiska församlingen. Om hur religon kan medverka till fred och mänskliga rättigheter men också försvåra i konflikter i krig.

Fredag 10.30-12: Religious actors - trouble makers or champions of human rights?
A seminar on possibilities and threats against religious actors in an era of shrinking democratic space. Religion and politics are more and more intertwined at the same time as the democratic space, in many countries, is shrinking. What is the relation between religious actors and the political power? 

Klicka här för att komma till hela programmet!

Ladda ner evenemang

  • Iphone, iCal
    Klicka på länken för att ladda ner evenemangen till din kalender.
    Outlook
  • Android
    För att lägga till evenemang i Android måste du först öppna din Google kalender. Klicka på Andra kalendrar och lägg till webbadress. Klistra sedan i länken nedan.
    https://www.diakonia.se/Handlers/EventHandler.ashx?contentlink=21527