Kvinna i Zimbabwe tittar in i kameran. I bakgrunden syns låga byggnader och fält av gräs.

För en rättvis, jämlik och hållbar värld

Tillsammans med människor runt om i världen skapar vi smarta och hållbara lösningar på världens stora problem.

Vår vision

Diakonias uppdrag är att förändra orättvisa strukturer som orsakar fattigdom, ojämlikhet och förtryck. Alla människor har rätt till ett värdigt liv.

Vår vision är en rättvis, jämlik och hållbar värld.

En rättvis värld

Alla människor har rättigheter – genom att angripa orsakerna till orättvisor bidrar vi till ökad rättvisa.

En jämlik värld

Vi arbetar för att alla människor ska ha frihet att forma och bestämma över sitt eget liv och sin egen kropp.

En hållbar värld

Klimatförändringen är vår tids ödesfråga, den kräver rättvisa lösningar som sätter människor som lever i fattigdom i centrum.

Flickor med cyklar

För allas lika värde

Mänskliga rättigheter

Vi slutar aldrig kämpa för en värld där rättvisa och jämställdhet inte bara är en möjlighet, utan en verklighet.

Vårt arbete med mänskliga rättigheter handlar om allt från att lära flickor cykla och stoppa barnäktenskap till att ge barn i Palestina en fristad från våldet genom böcker och kultur.

Ett gäng med glada kvinnor och män under ett träd

Smarta lösningar på stora problem

Utrota fattigdomen

Vi vet att fattigdom går att bekämpa. Men just nu står världen inför den största globala krisen i modern historia, och hundratals miljoner människor lider av hunger och matbrist. Vårt arbete är viktigare än någonsin.

Det enda hållbara sättet att minska fattigdomen är att ge makt till de som är drabbade. När de själva pekar ut problemen och lösningarna går det att förändra.

En kvinna med en hacka tittar in i kameran

Klimatförändringen är en rättvisefråga

Hållbar framtid

Människor som lever i fattigdom drabbas oftast hårdast av klimatförändring och miljöförändring. Ofta stängs kvinnor ute från viktiga beslut. Det vill vi ändra på. Diakonias arbete för en hållbar framtid handlar om rättvisa och att stötta smarta, långsiktiga lösningar. Det tjänar vi alla på!

Kvinnor bär en säng vadande i gyttja

Rädda liv när nöden är som störst

Akut katastrof

När en katastrof sker finns Diakonia på plats med akuta insatser. Vår princip är att vara på plats innan, under och efter en katastrof. Därför har vi katastrofinsatser i områden där vi redan arbetar.

Två skrattande kvinnor står framför en uppochner-vänd cykel. Den ena kvinnan höjer armen med knuten näve.

Både mål och medel

Feminism är lösningen

Det finns ingen rättvisa utan jämställdhet. Världen är full av felaktiga idéer om vad kvinnor och män kan och får göra, och hur vi ska bete oss. Alla människor hålls tillbaka av detta. Mest påverkas kvinnor, flickor och hbtqi-personer, som oftare lever i fattigdom och förtryck. Därför är det kampen för deras rättigheter som är allra viktigast för oss. Vi vill att feministisk analys ska genomsyra allt Diakonias arbete.

Vi slår hål på myterna om bistånd

Just nu sprids det fake news om det svenska biståndet i politiska debatter, sociala medier och runt köksbord. Vi vill slå hål på myterna och istället berätta som det är!

Flicka sitter vid förorenad flod

Förändring på lång sikt

Opinion och påverkan

Diakonia jobbar för att ändra strukturer som skapar fattigdom, ojämställdhet och orättvisa. Därför arbetar vi med opinionsbildning, både via våra samarbetsorganisationer runtom i världen och här i Sverige. Allt vårt arbete utgår från en feministisk analys, för det finns ingen riktig rättvisa utan jämställdhet.

En flicka vid högt gräs

Lokala kontor med örat mot marken

Här finns vi

Diakonia arbetar med långsiktigt utvecklingsbistånd i 25 länder i Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern/Nordafrika. Tillsammans med över 350 lokala organisationer driver vi projekt för att människor själva ska kunna ta sig ur fattigdom och förtryck.

Två flickor sitter och skrattar, en av dom har två stavar i handen.

Bli månadsgivare – gör skillnad varje dag

Bli månadsgivare

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.