En fiskare står i vattnet och kastar ett nät

Människor som förändrar världen

Sedan 1966 arbetar Diakonia för en rättvis, jämlik och hållbar framtid. Tillsammans med människor runt om i världen skapar vi smarta och hållbara lösningar på världens stora problem. Vi arbetar för en värld utan våld, förtryck och fattigdom.

På många sätt är världen en bättre plats än när Diakonia grundades. Men samtidigt ser vi oroande tecken på att den utveckling vi kämpat för hotas. Motståndet mot jämställdhet ökar, demokratier blir diktaturer och klimatkrisen är ett faktum. Världens problem är svåra. Så, för att skapa förändring som håller, måste vi vara smarta. Det är här Diakonia kommer in.

Vi är sprungna ur kristendomens kamp för rättvisa, och vi står stadigt på den grunden när vi kämpar för alla människors lika värde. Vi tror tveklöst på människors kraft att skapa positiv förändring. När vi går tillsammans, kan vi förändra världen. Vi vet att det går, vi har gjort det i över 50 år.

En kraft, rörelse, ett hopp!

Sedan 1966 arbetar Diakonia för en rättvis, jämlik och hållbar framtid. Tillsammans med människor runt om i världen skapar vi smarta och hållbara lösningar på världens stora problem.

Kvinna står framför träd och buskar. Hon har en rosa sjal på huvudet.

Våra värderingar

Diakonia kännetecknas av fem värdeord som vägleder vårt arbete. Orden är inspirerade av vår kristna grund och av våra erfarenheter av världen.

  • Solidaritet
  • Rättvisa
  • Mod
  • Åtagande
  • Ansvar
Händer som håller i majsgrödor som börjat gro.

Organisation

Diakonia är en svensk ideell organisation som finns på plats i 26 länder. Vi analyserar, och anpassar lösningen beroende på var vi är och vad vi förändrar.

Våra huvudmän är Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan.

En symbol med texten kunskap-mobilisering-handling

Vår metod

Kunskap - mobilisering - handling

Vår teori om hur förändring sker är enkel: kunskap, mobilisering och handling. Människors kraft och passion tillsammans med kunskap om rättigheter är första steget. Men det krävs att vi arbetar tillsammans, lär av varandra och mobiliserar oss mot orättvisorna. Då kan vi agera och försvara våra rättigheter. Långsiktig förändring är vårt mål. Därför förändrar vi grundorsakerna som skapar problem. Det kan handla om normer, maktrelationer och strukturer som håller människor fast i våld, förtryck och fattigdom.

En grafisk bild med 91% skrivet inuti en cirkel. I bakgrunden syns två händer som håller stora gröna blad.

Ekonomi

91 procent går till verksamhet

Diakonias verksamhet finansieras genom gåvor och bidrag.

Som givare till Diakonia gör du skillnad för de mest utsatta människorna i världen. Av din gåva går 91 av 100 kronor till programverksamhet. De resterande 9 kronorna används till administration och insamlingskostnader.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.