Barnboksprojektet

Kultur och böcker ger barnen hopp

Barn i Palestina lever i en värld full av våld: ockupationens militärer finns överallt och det politiska systemet i Palestina är svagt. Även inom familjen är våld vanligt.

I den här miljön behövs en fristad. En plats att vara barn. Och en möjlighet att drömma om, och skapa en annan värld. Biblioteket är den platsen. Kultur och böcker är den fristaden.

En vägg målad som en himmel och hyllor med barnböcker

Biblioteket som förvandlades

Biblioteket i Rafah skadades i kriget. Dessutom var det inte alls barnvänligt med tunga, farliga hyllor av plåt och tråkig och smutsig inredning. Men engagerade ungdomar gav biblioteket kärlek och en konstnärlig renovering – nu öppnar det för barnen igen.

En flicka framför en bokhylla tittar in i kameran

Böcker ger hopp

Zeina Tabet är tio år och älskar barnboksprojektet. Och att rita. Helst ritar hon ledsna ansikten, fast hon är inte ledsen.

Zeina trivs i Ramallah, som hon kallar Palestinas hjärta. Fast det är jobbigt med våldet, och att familjens bil blir stoppad i flera timmar ibland när de ska åka någonstans.

På biblioteket trivs Zeina, där finns lugn och kreativitet.

En kvinna med glasögon och hijab håller en bilderbok i handen och gestikulerar inför en grupp med barn.

Barnboksprojektet – så funkar det

Att barn fantiserar, leker, pysslar, lyssnar på berättelser är något vi ofta tar för givet vad gäller våra egna barn i Sverige. Barn har rätt att vara barn, kreativa och fulla av fantasi och nyfikenhet, oavsett var de bor. Men i alla delar av världen är det inte lika självklart. Barnboksprojektet gör det möjligt.

En kvinna som tittat in i kameran

Fem frågor till Haneen

Haneen Khairi ansvarar för barnboksprojeket. Vi har frågat henne om barnens situation i Palestina, vad projektet åstadkommer och hur pappor kan engagera sig i sina barns läsning.

En ung tjej tittar in i kameran

Ungdomar som tänjer gränser

Att som tonåring leva i Palestina innebär många utmaningar. Dels ockupationen, som begränsar friheten, men även trånga normer om jämställdhet och vilka åsikter som är accepterade.

16-åriga Bisen Safi är ledare för en ungdomsgrupp med deltagare från olika bakgrunder, skolor och familjer. De tycker inte alltid lika och har starka personligheter, Men i gruppen pratar de om allt möjligt – böcker, medier, kultur och rättigheter. Och alla respekterar varandra.

En man på en kajkant med små fiskebåtar och stora hus i bakgrunden

Det är trångt i Gaza

Joakim Wohlfeil från Diakonia har besökt Gaza. En fyra mil lång landremsa, bara tolv kilometer bred, och det på det bredaste stället. Självklart trångt när två miljoner människor än instängda där mellan stängsel, murar och patrullbåtar på havet.

Men ungdomarna han möter pratar om en annan sorts trängsel. En åsiktsträngsel som begränsar vad du får tycka, känna och göra. Barnboksprojektets ungdomsgrupper är ett andrum, en trygg plats där de kan ha åsikter och uttrycka dem.

Barn vid ett bord som pysslar med lera

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Biblioteken är en fristad från våldet. Ge fler barn hopp genom böcker och kultur.