Porträtt av en flicka med blå skjorta. I bakgrunden syns bokhyllor.

Barnboksprojektet

Kultur och böcker ger barnen hopp

Barn i Palestina lever i en värld full av våld: ockupationens militärer finns överallt och det politiska systemet i Palestina är svagt. Även inom familjen är våld vanligt.

I den här miljön behövs en fristad. En plats att vara barn. Och en möjlighet att drömma om, och skapa en annan värld. Biblioteket är den platsen. Kultur och böcker är den fristaden.

En flicka sitter vid ett bord med färgglada papper framför sig. Runt henne är flera andra personer.

Biblioteket ett andra hem

För 17-åriga Celine förändrades livet när hon kom i kontakt med barnboksprojektet. I en orolig tillvaro har hon fått en trygg plats på biblioteket. Det är en plats där hon får dela alla sina känslor och upplevelser utan rädsla att bli dömd.

En kvinna med glasögon och hijab håller en bilderbok i handen och gestikulerar inför en grupp med barn.

Barnboksprojektet – så funkar det

Att barn fantiserar, leker, pysslar, lyssnar på berättelser är något vi ofta tar för givet vad gäller våra egna barn i Sverige. Barn har rätt att vara barn, kreativa och fulla av fantasi och nyfikenhet, oavsett var de bor. Men i alla delar av världen är det inte lika självklart. Barnboksprojektet gör det möjligt.

En flicka framför en bokhylla tittar in i kameran

Böcker ger hopp

Zeina Tabet är tio år och älskar barnboksprojektet. Och att rita. Helst ritar hon ledsna ansikten, fast hon är inte ledsen.

Zeina trivs i Ramallah, som hon kallar Palestinas hjärta. Fast det är jobbigt med våldet, och att familjens bil blir stoppad i flera timmar ibland när de ska åka någonstans.

På biblioteket trivs Zeina, där finns lugn och kreativitet.

En ung tjej tittar in i kameran

Ungdomar som tänjer gränser

Att som tonåring leva i Palestina innebär många utmaningar. Dels ockupationen, som begränsar friheten, men även trånga normer om jämställdhet och vilka åsikter som är accepterade.

16-åriga Bisen Safi är ledare för en ungdomsgrupp med deltagare från olika bakgrunder, skolor och familjer. De tycker inte alltid lika och har starka personligheter, Men i gruppen pratar de om allt möjligt – böcker, medier, kultur och rättigheter. Och alla respekterar varandra.

En vägg målad som en himmel och hyllor med barnböcker

Biblioteket som förvandlades

Under kriget i Gaza 2021 skadades biblioteket i Rafah. Diakonia startade en insamling för att bygga upp det igen. Efter många månaders hårt arbete kunde biblioteket öppna – och nu har barnen och ungdomarna åter en plats där de kan skapa, läsa och bearbeta sina upplevelser.

En man på en kajkant med små fiskebåtar och stora hus i bakgrunden

Det är trångt i Gaza

Joakim Wohlfeil från Diakonia har besökt Gaza. En fyra mil lång landremsa, bara tolv kilometer bred, och det på det bredaste stället. Självklart trångt när två miljoner människor än instängda där mellan stängsel, murar och patrullbåtar på havet.

Men ungdomarna han möter pratar om en annan sorts trängsel. En åsiktsträngsel som begränsar vad du får tycka, känna och göra. Barnboksprojektets ungdomsgrupper är ett andrum, en trygg plats där de kan ha åsikter och uttrycka dem.

Barn vid ett bord som pysslar med lera

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Biblioteken är en fristad från våldet. Ge fler barn hopp genom böcker och kultur.