Händer som håller i majsgrödor som börjat gro.

Diakonias organisation

Diakonia är en svensk ideell organisation. Vi grundades 1966 och våra huvudmän är Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan. Vi finns på plats i 26 länder och arbetar för en rättvis, jämlik och hållbar värld.

Diakonias årsmöte är det högsta beslutande organet. Där fattas beslut om organisationens inriktning och de ekonomiska ramarna slår fast. Årsmötet utser också Diakonias styrelse och generalsekreterare. Deltagare på årsmötet utses av Diakonias två huvudmän, Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan.

En thailändsk äldre kvinna med färgglada smycken står i ett grönt fält med en stav i handen. På ryggen har hon en korg.

Lokala kontor

Vi finns på plats i 26 länder

Diakonia har verksamhet i 26 länder i Asien, Afrika, Latinamerika, Mellanöstern och Europa. I 23 av dessa länder har vi lokala kontor, där de flesta av medarbetarna är lokalt anställda. På landkontoren sköter vi arbetet tillsammans med samarbetsorganisationer. Här sker allt från planering av nya projekt till uppföljning och projektbesök. Utöver landkontoren finns det även i varje region ett regionkontor. Diakonias huvudkontor ligger i Stockholm i Sverige.

 

Åtta glada kvinnor och män har samlats under ett träd

Över 350 samarbetsorganisationer

Tillsammans är vi starka

Vårt arbete bygger på djup kunskap om problemens orsaker. Vi är övertygade om att människor som är drabbade av fattigdom eller förtryck är de som har bäst förståelse för hur förändring skapas. Därför arbetar vi tillsammans med lokalt förankrade organisationer. Över 350 stycken runt om i världen faktiskt.

Bland de samarbetsorganisationer som vi stödjer och vår personal finns en mångfald av religiösa övertygelser samt även organisationer utan koppling till någon religion alls.

Två skrattande kvinnor står framför en uppochner-vänd cykel. Den ena kvinnan höjer armen med knuten näve.

Både mål och medel

Feminism är lösningen

Det finns ingen rättvisa utan jämställdhet. Världen är full av felaktiga idéer om vad kvinnor och män kan och får göra, och hur vi ska bete oss. Alla människor hålls tillbaka av detta. Mest påverkas kvinnor, flickor och hbtqi-personer, som oftare lever i fattigdom och förtryck. Därför är det kampen för deras rättigheter som är allra viktigast för oss. Vi vill att feministisk analys ska genomsyra allt Diakonias arbete.

Nyfiken på våra huvudmän? Här kan du läsa mer.

Till EqumeniakyrkanTill Svenska Alliansmissionen

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.