Vattenprojektet

För att vatten är liv

Allt liv behöver vatten för att överleva. Du, jag, djur och växter. Diakonias vattenprojekt är ett rop på hjälp från de som gjort minst för att orsaka klimatförändringarna, men som drabbas hårdast. I bergsbyar på tusentals meters höjd i de peruanska Anderna kämpar befolkningen för sin överlevnad. Endast en bråkdel av glaciärerna som ger dem vatten finns kvar. Och för varje dag smälter ytterligare en del bort. Genom vattenprojektet kan du vara med och rädda liv.

En kvinna med en bunke rotfrukter

Att överleva när vattnet sinar

Vattenbristen är akut för invånarna i den andinska byn Chaquicoccha. Glaciärerna som fungerat som vattenreservoar för byn har nästan helt smält. Dessutom har vädret blivit mer extremt. Situationen för bönderna har försämrats avsevärt. Och att hitta nya sätt är nödvändigt för att kunna leva kvar här.

– Det är varmare nu och solen bränner starkare. Regnperioderna är osäkra, det blir svårare att odla och det finns knappt något vatten, säger Margarita Huamaní.

Dammar som räddar liv

Diakonias Vattenprojekt handlar om att ge familjer i Andernas bergsbyar möjligheten att odla trots att klimatförändringarna gör det svårt.

En man sitter framför en damm

Vattenprojektet – så funkar det

90 procent av de tropiska glaciärerna i Anderna är redan borta. Människorna som lever av dess vatten är hotade. Vattenprojektet handlar om att med enkla, smarta lösningar ge hopp och möjlighet till en framtid.

En man med hatt framför ett berg

Klimatförändring på nära håll

– Jag vill att vi hittar ännu fler smarta lösningar för att kunna ha ett bättre liv trots klimatförändringarna. Jag vill kunna förbättra situationen för min familj och ge en bra framtid till min dotter, säger Wilber.

För Wilber och de andra byborna i Churia är klimatförändringarna konkret här och nu. Glaciären som ger dem vatten är snart helt försvunnen.

Alberto Chacchi Menenes

Fem frågor till Alberto

Alberto Chacchi Menenes är jordbruksingenjör på Diakonias samarbetsorganisation Huñuk Mayo som arbetar med vattenprojektet. Här svarar han på frågor om projektet. Har du fler frågor – mejla oss!

Elin med bybesökare på väg upp på ett berg

Reflektion: Är det för sent att se en tropisk glaciär nu?

Elin Stenung från Diakonia besökte Churia, 4600 meter över havet. Förutom att kippa efter andan och tvingas stanna var femte minut i den tunna luften fick hon många skratt och samtal med byborna. Och en slående insikt om hur orättvist klimatförändringarna drabbar de som bär minst ansvar för den.

Plantan Putaja

Putucca, den magiska plantan

Putucca är en planta som växer på hög höjd i Anderna. Bland folket här är den känd som “vattenmodern” eller “plantan som kallar på vatten”. Plantan har förmågan att dra till sig grundvatten. När plantan dras upp ur jorden kommer även en ström av vatten som den dragit till sig. Den är också viktig för att fånga upp koldioxid från luften. Människorna i Anderna har alltid haft kunskap om hur plantan odlas och dess egenskaper. Från Diakonias samarbetsorganisation får de mer stöd för att kunna odla fler magiska plantor.

En kvinna med bebis på ryggen

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Vattenprojektet är ett rop på hjälp. Du kan vara med och rädda liv.

Vattenbrist i Anderna

Glaciären som gav oss vatten har försvunnit, berättar Margarita. Hör hennes egna ord om livet med konstant brist på vatten.