Barnrättsprojektet

Barn har rätt att vara barn

Två flickor sitter på ett golv och målar

Vi lär oss att ta hand om varandra

Sara och Ghina är systrar. Precis som alla andra barn har de rättigheter. Tack vare barnrättsprojektet så känner de också till sina rättigheter. Och på barncentret får de både undervisning och livsviktig kunskap om hur de kan skydda sig själva och andra från farorna i flyktinglägret.

En flicka håller upp en teckning

Barnrättsprojektet – så funkar det!

I flyktinglägren i utkanten av Beirut i Libanon bor många människor som flytt från Palestina eller Syrien. Många bor trångt, ofta en hel familj i ett enda rum. Det ont om arbete för de vuxna, och många barn får inte lov att gå i skolan.

Fattigdom och förtvivlan har gjort att föräldrar tvingar ut barn på gatorna för att de ska hjälpa till med försörjningen.

Barnrättsprojektet är ljuspunkten för områdets barn, här finns hopp och möjlighet till utveckling.

En flicka står i ett rum med färgglada bilder och håller ett pysselhjärta

En oas för barn mitt i flyktinglägret

– På centret gör vi allt tillsammans. Läxor och dansar och så. Jag älskar när jag är med vänner, jag älskar att rita och jag brukar rita det som jag gillar, berättar Hanaa och ler.

Innan Hanaa började gå till barncentret var hon tillbakadragen och blyg. Nu har hon blivit social och framåt, berättar hennes mamma.

Barn sitter i ett rum med färgglada väggar. En lägger en lapp i en låda.

Fem frågor till Sameya

Sameya Bou Hassan är programhandläggare på Diakonias kontor i Libanon. Där arbetar hon bland annat med vårt barnrättsprojekt. Här svarar hon på frågor om arbetet.

En flicka och en kvinna på en balkong håller om varandra och tittar in i kameran

Vi TVINGAS till det

Gabriella Riddéz från Diakonia har besökt barnrättsprojektet. Situationen i flyktinglägren var tuff redan då. Sen kom regeringskris, ekonomisk kris, en explosion och covid-19 med nedstängning och restriktioner. Hur klarar människor den situationen? Hoda Kara från projektet svarar:
– Nej Gabriella, vi klarar inte det. Vi TVINGAS leva i det.

 

Tre barn i en soffa tittar i barnböcker

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Barn har rätt att vara barn, överallt. Var med i arbetet för alla barns rättigheter.