En flicka framför en bokhylla gör tummen upp

Barnrättsprojektet

Barn har rätt att vara barn. På Diakonias center får barnen i flyktinglägret utbildning, lek och trygghet.

Foto på leende flicka i ett av Libanons flyktingläger

Asma får trygghet i en tuff vardag

11-åriga Asma tvingas sälja näsdukar på Beiruts gator för att försörja sin familj. Men nu har Asma och hennes sex syskon fått en fristad från den tuffa vardagen i flyktinglägret. På Diakonias center får de utbildning, psykologiskt stöd och kunskap om sina rättigheter.

En fristad för barnen i Beiruts förorter

Möt Asma och se mer i filmen från arbetet i Libanon.

En kvinna står vid en whiteboard och gestikulerar för en grupp barn.

Barnrättsprojektet – så funkar det!

I flyktinglägren i utkanten av Beirut i Libanon bor många människor som flytt från Palestina eller Syrien. Många bor trångt, ofta en hel familj i ett enda rum. Det ont om arbete för de vuxna, och många barn får inte lov att gå i skolan.

Fattigdom och förtvivlan har gjort att föräldrar tvingar ut barn på gatorna för att de ska hjälpa till med försörjningen.

Barnrättsprojektet är ljuspunkten för områdets barn, här finns hopp och möjlighet till utveckling.

En flicka i ett klassrum med en bok i händerna.

En oas för barn mitt i flyktinglägret

– På centret gör vi allt tillsammans. Läxor och dansar och så. Jag älskar när jag är med vänner, jag älskar att rita och jag brukar rita det som jag gillar, berättar Hanaa och ler.

Innan Hanaa började gå till barncentret var hon tillbakadragen och blyg. Nu har hon blivit social och framåt, berättar hennes mamma.

En ung pojke från Syrien i vit t-shirt står i en gränd och ser in i kameran.

Har hittat sin plats på centret

Said och hans familj är flyktingar från Syrien. När de först kom till flyktinglägret i Beirut tänkte Said att han aldrig skulle vänja sig vid det nya landet. Vändningen kom när han fick kontakt med Diakonias barnrättscenter.

– Här på centret har jag fått nya vänner som jag har en bra relation till. Så nu känner jag mig hemma här, säger han.

"Jag vill bli läkare"

Fadi drömmer om att bli läkare. Men ingen vet hur det ska gå till. För han är ett av många syriska flyktingbarn som inte får gå i skolan och istället tvingas arbeta. Men på fredagar är han ledig och får komma till ett av Diakonias center. Där får barnen lära sig räkna och skriva, de lär sig lite engelska och hur man hanterar en dator. Och framför allt får de vara barn.

Diakonias kommunikatör Annette Wallqvist har besökt flyktinglägret i Beirut. Lyssna på ett reportage om Fadi och de andra barnen som tvingas arbeta istället för att gå i skolan.

Ryggen på en pojke framför ett klädstreck.
Barn sitter i ett rum med färgglada väggar. En lägger en lapp i en låda.

Fem frågor till Sameya

Sameya Bou Hassan är programhandläggare på Diakonias kontor i Libanon. Där arbetar hon bland annat med vårt barnrättsprojekt. Här svarar hon på frågor om arbetet.

En flicka och en kvinna på en balkong håller om varandra och tittar in i kameran

Vi TVINGAS till det

Gabriella Riddéz från Diakonia har besökt barnrättsprojektet. Situationen i flyktinglägren var tuff redan då. Sen kom regeringskris, ekonomisk kris, en explosion och covid-19 med nedstängning och restriktioner. Hur klarar människor den situationen? Hoda Kara från projektet svarar:
– Nej Gabriella, vi klarar inte det. Vi TVINGAS leva i det.

 

Tre barn i en soffa tittar i barnböcker

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Barn har rätt att vara barn, överallt. Var med i arbetet för alla barns rättigheter.