Fyra glada flickor på cykel

Cykelprojektet

Cykeln är den snabbaste vägen till jämställdhet

Tillsammans kan vi göra så att flickor får röra sig fritt överallt.
Här i Sverige kan det framstå som smått ofattbart att flickor inte uppmuntras att ta sig fram på egen hand. Men så ser verkligheten ut på landsbygden i Bangladesh. När en flicka ska ta sig från A till B måste hon ha sällskap. Och om ingen kan följa med och vägen till skolan är lång, tvingas många flickor stanna hemma och riskerar att giftas bort tidigt.

Cykelprojektet arbetar för att bryta normen och stötta flickor som vill cykla. En del har redan tagit sina första tramptag mot jämställdhet, men det finns många fler att hjälpa upp i sadeln.

Två flickor sitter på en trappa

Systrarna som lärde sig cykla i smyg

Systrarna Akhi och Sharifa bor med sin familj i ett plåtskjul på ett gården till ett sågverk i norra Bangladesh. Deras starka vilja och övertygelse, tillsammans med kraften från cykelprojektet ska ta dem till ett annat liv. Att cykla är det första steget mot framtiden.

Att cykla är frihet

En cykel kan förändra livet för en flicka. Den är nyckeln till frihet, utbildning och ett skydd mot barnäktenskap.

Flickor cyklar i en procession

Cykelprojektet - så funkar det

Ja, vi bygger jämställdhet med en cykel. Det går. Hur då tänker du nu? Jo, med ökad rörlighet kommer en känsla av frihet och individen stärks. Cykeln är ett hållbart och ekonomisk effektivt färdmedel. Med minskade kostnader och tryggare skolväg säkras flickors skolgång och riskerna för barnäktenskap minskar.

En kvinna ler mot kameran

Fem frågor till Morjina

Morjina Khatun är programhandläggare på Diakonia och arbetar med cykelprojektet. Här svarar hon på frågor om flickors situation i Bangladesh, hur projektet fungerar och hur vi ska kunna nå ännu fler flickor.

Ida från Diakonia tillsammans med tre flickor i skoluniform

Reflektion: Beslutsamheten under skrattet

Ida Hennerdal från Diakonia har besökt cykelprojektet. Hon möttes av kontraster men kom hem med känslan av hur lika vi är trots allt. Läs om hennes möte med skoltjejerna med stora drömmar och beslutsamhet.

Cykelprojektet har gjort det omöjliga möjligt

För tio år sen var det omöjligt. Men nu cyklar inte bara en eller två, eller tio. Nej, hundratals flickor erövrar gatorna i Bangladesh och cyklar mot sin framtid.

En liten flicka cyklar på en stor cykel

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Cykeln är den snabbaste vägen till jämställdhet. Tillsammans kan vi göra så att flickor får röra sig fritt överallt.