Cykelprojektet

Cykeln är den snabbaste vägen till jämställdhet

Tillsammans kan vi göra så att flickor får röra sig fritt överallt.
Här i Sverige kan det framstå som smått ofattbart att flickor inte uppmuntras att ta sig fram på egen hand. Men så ser verkligheten ut på landsbygden i Bangladesh. När en flicka ska ta sig från A till B måste hon ha sällskap. Och om ingen kan följa med och vägen till skolan är lång, tvingas många flickor stanna hemma och riskerar att giftas bort tidigt.

Cykelprojektet arbetar för att bryta normen och stötta flickor som vill cykla. En del har redan tagit sina första tramptag mot jämställdhet, men det finns många fler att hjälpa upp i sadeln.

En flicka med röd klänning och gul sjal står framför en cykel och ler.

"Att flickor cyklar förändrar allt"

Tolvåriga Sadias mamma brukar säga att Sadia är beroende av att cykla – sedan hon lärde sig cykla för två år sedan tar hon sin cykel överallt.

– Att flickor cyklar visar att vi kan klara av andra saker som bara pojkar gör, och som flickor inte tillåts göra idag, berättar Sadia som är med i Cykelprojektet.

Två flickor sitter på en trappa

Systrarna som lärde sig cykla i smyg

Systrarna Akhi och Sharifa bor med sin familj i ett plåtskjul på ett gården till ett sågverk i norra Bangladesh. Deras starka vilja och övertygelse, tillsammans med kraften från cykelprojektet ska ta dem till ett annat liv. Att cykla är det första steget mot framtiden.

Halvvättern för Cykelprojektet

I juni kommer 150 cyklister att cykla Halvvättern tillsammans med Stephan Wilson och Diakonia! Sammanlagt blir det 150 kilometer för att uppmärksamma och samla in pengar till Cykelprojektet.

Diakonia kommer också att finnas på plats i Motala. Kom gärna förbi och säg hej!

Att cykla är frihet

En cykel kan förändra livet för en flicka. Den är nyckeln till frihet, utbildning och ett skydd mot barnäktenskap.

En flicka i regnkappa med cykelhjälm på huvudet står med en cykel och ler.

Cykelprojektet - så funkar det

Ja, vi bygger jämställdhet med en cykel. Det går. Hur då tänker du nu? Jo, med ökad rörlighet kommer en känsla av frihet och individen stärks. Cykeln är ett hållbart och ekonomisk effektivt färdmedel. Med minskade kostnader och tryggare skolväg säkras flickors skolgång och riskerna för barnäktenskap minskar.

Ett porträtt av en kvinna med mörkt hår, ljus blus och violett sjal.

Fem frågor till Morjina

Morjina Khatun är programhandläggare på Diakonia och arbetar med Cykelprojektet. Här svarar hon på frågor om flickors situation i Bangladesh, hur projektet fungerar och hur vi ska kunna nå ännu fler flickor.

Fyra flickor i vita t-shirts och en kvinna i mitten, med svart t-shirt och texten "Diakonia".

För varje flicka som slipper packa väskan blir världen ljusare

”En liten stund känns avståndet mellan våra världar nästan oöverstigligt långt, men det tar inte särskilt lång tid att komma ihåg att vi vill samma sak. Vi som rest från Sverige, och kvinnorna framför oss som lever i en verklighet där deras döttrar förväntas bli fruar och mammor redan som unga tonåringar.”

Sofia Hallonsten, chef för insamling och kommunikation, har rest till Bangladesh och besökt Cykelprojektet.

Cykelprojektet har gjort det omöjliga möjligt

För tio år sen var det omöjligt. Men nu cyklar inte bara en eller två, eller tio. Nej, hundratals flickor erövrar gatorna i Bangladesh och cyklar mot sin framtid.

En flicka i cykelhjälm står med sin cykel, framför henne finns ett plakat med texten "Girl power".

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Cykeln är den snabbaste vägen till jämställdhet. Tillsammans kan vi göra så att flickor får röra sig fritt överallt.