Diakonia - Människor som förändrar världen
Sakan Soung med dotter och svärson Sakan Soung tillsammans med sin dotter och svärson. "Jag kan vara en förebild och bana väg för den yngre generationen och visa hur viktigt det är att vi fattar våra egna beslut", säger Sakan Soung.

Sveket blev hennes räddning

Hennes man kontrollerade allt i deras hem, tvingade Sakan Soung att sluta jobba och bestämde till och med när hon skulle få köpa nya underkläder. - När han sa att hans kontroll var normal, så trodde jag honom. Till slut övergav mannen Sakan Soung. Men det som var ett svek, blev hennes räddning.

Sakan Soung har levt ett turbulent liv i sitt hemland Kambodja. Först överlevde hon röda khmerernas skräckregim, med svält och extrem brutalitet.  Sedan isolerades och kontrollerades hon i många år av sin egen man. Men det tog lång tid innan hon förstod att det han utsatt henne för var psykisk misshandel.

- När min man sa åt mig att sluta jobba som lärare, så trodde jag att jag skulle göra som han sa. Han sa att ’män älskar sina fruar så fruarna ska inte göra något annat än se efter sina män’.

Ville dryga ut soppan till barnen

Familjen var mycket fattig. Sakan Soungs man tjänade inte tillräckligt för att försörja henne och barnen. Men när Sakan Soung ville föda upp kycklingar och sälja kakor för att dryga ut inkomsterna sade han blankt nej. Vad hon än föreslog så sade han nej.

- Han bestämde allt. Jag minns att jag längtade efter att ha pengar. Jag såg grannkvinnor som hade lite fickpengar. Om jag bara hade kunnat köpa två torkade fiskar så hade jag kunnat dryga ut soppan till mina barn.

Tio år senare övergav mannen familjen. Sakan Soung var plötsligt ensam med ansvaret för sina barn. Det var svårt. Så svårt att hon en natt övervägde självmord. Men när hon såg sina barn ligga där och sova insåg hon att hon var tvungen att fortsätta kämpa.

Kunde äntligen försörja sig

Genom Diakonias samarbetsorganisation Banteay Srei fick Sakan Soung möjlighet att delta i ett koprojekt under fem år.

- Jag var lycklig och mina kor var väldigt produktiva. Det var först när min man lämnade oss som jag kunde försörja mina barn. Jag insåg att han hade isolerat mig från resten av samhället.

Nu fick Sakan Soung möjlighet att engagera sig i möten i byn och även om det var svårt att uppfostra barnen så hade hon ändå sin frihet.

- Så fort jag fick möjlighet att bestämma saker själv, så lyckades jag få en inkomst.

Som en del av koprojektet deltog Sakan Soung i olika kurser och över tid har hennes kunskap och självförtroende växt. Hon började hjälpa till med olika administrativa uppgifter på Banteay Srei och så småningom valdes hon till samordnare för organisationens alla projekt, vilka omfattar cirka 200 kvinnor.

- Det viktigaste var inspirationen och uppmuntran som jag fick, utan den skulle jag inte vara där jag är i dag. Jag tror verkligen att situationen för kvinnor är annorlunda i dag, delvis tack vare utbildningar som de Banteay Srei ger.

Äktenskapet ska inte hindra dig

Nu bor hon med en av sina döttrar och dennes man och Sakan Soung säger att det gör henne glad att se dem diskutera och fatta gemensamma beslut. Hennes äldsta dotter i sin tur lever ensam med sina barn.

- Jag har delat mina erfarenheter med mina döttrar och sagt åt dem att aldrig förlita sig helt och hållet på sina män. Utan sagt att de kommer att klara sig själva om det är så. Äktenskapet ska bidra till din personliga utveckling. Om det hindrar dig så är det helt okej att det inte fungerade, säger Sakan Soung.