En kvinna med en hacka på en åker med växtlighet.

Hållbar framtid

Klimatfrågan handlar om rättvisa. Med smarta lösningar arbetar vi för en hållbar framtid.

Klimatförändringen och miljöförstöring är det största enskilda hotet mot vår värld. Det kommer att påverka dig. Och det kommer definitivt att påverka de människor runt om i världen som Diakonia möter varje dag. Kvinnor drabbas hårdare eftersom de ofta måste ta det största ansvaret för familjen och oftare än män lever i fattigdom.

Människor som redan i dag lever i fattigdom saknar ofta skyddsnät, och drabbas hårdast vid kriser av olika slag. Och allt talar tyvärr för att klimatförändringen kommer att leda till allt fler kriser.

Från ett annat perspektiv är det tydligt att klimatkrisen faktiskt också skapar positiva förändringar. Människor uppfinner nya saker, satsar på smartare teknik och samarbetar mer. Det skapar en värld där vi bryr oss om varandra och naturen som vi lever i.

I de globala målen för hållbar utveckling handlar flera av målen om klimat och miljö. Vi vet dessutom att för att utrota fattigdomen behöver vi en sund och frisk planet.

En leende kvinna sitter i ett grönområde med en bebis i famnen.

Peru

Vattenprojektet

Allt liv behöver vatten för att överleva. Du, jag, människor, djur och växter. Diakonias vattenprojekt är ett rop på hjälp från de som gjort minst för att orsaka klimatförändringen, men som drabbas hårdast. I bergsbyar på tusentals meters höjd i de peruanska Anderna kämpar befolkningen för sin överlevnad. Endast en bråkdel av glaciärerna som ger dem vatten finns kvar. Och för varje dag smälter ytterligare en del bort. Genom vattenprojektet kan du vara med och rädda liv.

Projekt för hållbar framtid

Diakonia stöttar smarta lösningar för en hållbar framtid. Det handlar om växthus och odling på flottar som gör det möjligt att odla nyttiga grönsaker trots att vädret blir mer extremt och opålitligt. Men det kan också vara att se till att människor får ny kunskap så att de kan försörja sig på ett hållbart sätt – till exempel genom att installera solceller som ger billig och miljövänlig el. Ett win-win-projekt för alla.

I Diakonias projekt för en hållbar framtid har jämställdhet en central roll. Alltför ofta stängs kvinnor ute från beslut om hållbarhet och klimat. Det vill vi ändra på. Det är en fråga om kvinnors makt över sina egna liv. Dessutom vet vi att resultatet blir bättre. Framtidens vinnande lag är de som ställer om och tänker rätt redan idag.

Logotyp för Globala målen för hållbar utveckling

Agenda 2030

De globala målen för hållbar utveckling

Aldrig tidigare har världen enats om så ambitiösa mål som nu! De 17 globala målen, Agenda 2030, handlar i grunden om att uppnå fyra fantastiska saker:

  1. Att avskaffa extrem fattigdom
  2. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.
  3. Att främja fred och rättvisa.
  4. Att lösa klimatkrisen och skapa en sund miljö.

Alla målen är sammanlänkade och alla människor på planeten kan vara med och kämpa för att de ska nås!

Två flickor sitter och skrattar, en av dom har två stavar i handen.

Bli månadsgivare – gör skillnad varje dag

Bli månadsgivare

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.