Män och kvinnor sitter tillsammans vid en väg
Vårt arbete

Demokrati

Diakonia tror på ett samhälle där alla människor kan göra sin röst hörd och vara med och påverka. Demokrati består av vissa formella delar, till exempel fria val, oberoende media och möjlighet att starta organisationer. Men det är också en kultur där mångfald och olika åsikter ses som något positivt.

Demokrati är inget man blir klar med, det är en process som sker hela tiden. Diakonia arbetar specifikt med att människor som lever i fattigdom ska få mer politisk makt och att kvinnor, hbtqi-personer, unga och urfolk ska ha en större inflytande i samhället. Vårt arbete grundas på feministiska principer. Vi arbetar för att stoppa diskriminering som stänger människor ute från demokratin. Rättvisa kan aldrig uppnås utan jämlikhet mellan människor.

En kvinna med sjal i håret ser in i kameran. Bakom henne syns en grå byggnad.

Zimbabwe

Kvinnor kliver in i politiken

Concilia Mlalazi har tagit steget att bli politiker i Bulawayo, Zimbabwe. Det blev möjligt tack vare utbildning och stöd av Diakonias projekt för kvinnliga ledare:

– Allt stöd fick mig att känna – vad kan hindra mig? Men det var inte lätt som kvinna att driva en kampanj i mitt område. Jag hade inte resurserna som krävdes men körde på ändå, säger Concilia Mlalazi.

En äldre kvinna tittat in i kameran med en bok i knät

Burkina Faso

Ställer politikerna till svars

– En öppen dialog tillåter alla att vara med och stärker förtroendet mellan folkvalda och medborgare. Vi håller de folkvalda ansvariga, berättar Mama Samaké.

Hon är med i den medborgarplattform som stärker den lokala demokratin i Burkina Faso. Genom den kan de boende i området få information om beslut som politikerna fattat. Mama Samaké och de andra plattformsmedlemmarna föreslår också satsningar baserat på de behov som finns. De har till exempel förbättrat sjukvårdsklinikerna och sett till att en förlossningssäng köpts in.

Två flickor sitter på en bänk och skrattar.

Bli månadsgivare – gör skillnad varje dag

Bli månadsgivare

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.