
Mänskliga rättigheter
Vi slutar aldrig kämpa för en värld där rättvisa och jämställdhet inte bara är en möjlighet, utan en verklighet.
Diakonia är en kraft, en rörelse och ett hopp.
För att skapa den värld vi längtar efter har vi tre byggstenar: mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati. De hänger ihop och vi vet att de är nödvändiga för att minska fattigdom, orättvisor och våld.

En förutsättning för rättvisa
Jämställdhet
Diakonia vill att alla människor, oberoende av könsidentitet och sexuell läggning ska ha makt, kunskap och möjlighet att vara med och forma sitt eget liv och samhället som de lever i. Överallt hålls kvinnor tillbaka av dammiga gamla åsikter. Orättvisor som grundar sig på fördomar om kön är några av de svåraste att förändra. Men också de absolut viktigaste!

För allas lika värde
Demokrati
Diakonia tror på ett samhälle där alla människor kan göra sin röst hörd och vara med och påverka sitt land.
Demokrati är inget man blir klar med, det är en process som sker hela tiden. Diakonia arbetar specifikt med att människor som lever i fattigdom ska få mer politisk makt och att kvinnor, hbtqi-personer, unga och urfolk ska ha ett större inflytande i samhället.
Projekt för mänskliga rättigheter
De mänskliga rättigheterna gäller alla. Oavsett vem du är, var du bor eller vad du tror på. De slås fast av internationella och regionala deklarationer och konventioner. Det är stater som har ansvar för att rättigheterna respekteras. Men det är bara när människor känner till och kan kräva sina rättigheter som de blir på riktigt.
Diakonias projekt för mänskliga rättigheter arbetar på flera nivåer i samhället. För en hållbar förändring.

Diakonias metod
Kunskap - mobilisering - handling
Diakonia arbetar för att människor ska få kunskap om sina rättigheter och kunna organisera sig. Vår metod bygger på kunskap – mobilisering – handling. Tillsammans skapar vi smarta lösningar på stora problem.
När människor känner till vilka rättigheter de har och får möta andra som kämpar för samma sak, det är först då vi kan skapa en bättre värld.
