Glada tjejer

Mänskliga rättigheter

Vi slutar aldrig kämpa för en värld där rättvisa och jämställdhet inte bara är en möjlighet, utan en verklighet.

Diakonia är en kraft, en rörelse och ett hopp.

För att skapa den värld vi längtar efter har vi tre byggstenar: mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati. De hänger ihop och vi vet att de är nödvändiga för att minska fattigdom, orättvisor och våld.

Två skrattande kvinnor står framför en uppochner-vänd cykel. Den ena kvinnan höjer armen med knuten näve.

En förutsättning för rättvisa

Jämställdhet

Diakonia vill att alla människor, oberoende av könsidentitet och sexuell läggning ska ha makt, kunskap och möjlighet att vara med och forma sitt eget liv och samhället som de lever i. Överallt hålls kvinnor tillbaka av dammiga gamla åsikter. Orättvisor som grundar sig på fördomar om kön är några av de svåraste att förändra. Men också de absolut viktigaste!

Män och kvinnor sitter tillsammans vid en väg

För allas lika värde

Demokrati

Diakonia tror på ett samhälle där alla människor kan göra sin röst hörd och vara med och påverka sitt land.

Demokrati är inget man blir klar med, det är en process som sker hela tiden. Diakonia arbetar specifikt med att människor som lever i fattigdom ska få mer politisk makt och att kvinnor, hbtqi-personer, unga och urfolk ska ha ett större inflytande i samhället.

Projekt för mänskliga rättigheter

De mänskliga rättigheterna gäller alla. Oavsett vem du är, var du bor eller vad du tror på. De slås fast av internationella och regionala deklarationer och konventioner. Det är stater som har ansvar för att rättigheterna respekteras. Men det är bara när människor känner till och kan kräva sina rättigheter som de blir på riktigt.

Diakonias projekt för mänskliga rättigheter arbetar på flera nivåer i samhället. För en hållbar förändring.

En symbol med texten kunskap-mobilisering-handling

Diakonias metod

Kunskap - mobilisering - handling

Diakonia arbetar för att människor ska få kunskap om sina rättigheter och kunna organisera sig. Vår metod bygger på kunskap – mobilisering – handling. Tillsammans skapar vi smarta lösningar på stora problem.

När människor känner till vilka rättigheter de har och får möta andra som kämpar för samma sak, det är först då vi kan skapa en bättre värld.

 

Två flickor sitter och skrattar, en av dom har två stavar i handen.

Bli månadsgivare – gör skillnad varje dag

Bli månadsgivare

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.