Två skrattande kvinnor står framför en uppochner-vänd cykel. Den ena kvinnan höjer armen med knuten näve.
Vårt arbete

Ingen rättvisa utan jämställdhet

Diakonia vill att alla människor, oberoende av könsidentitet och sexuell läggning ska ha makt, kunskap och möjlighet att vara med och forma sitt eget liv och samhället som de lever i. Överallt hålls kvinnor tillbaka av dammiga gamla åsikter. Orättvisor som grundar sig på fördomar om kön är några av de svåraste att förändra. Men också de absolut viktigaste!

Idéer om vad som är accepterat eller inte hindrar oss alla att vara fria. Att arbeta feministiskt är därför inte en fråga om enbart flickor och kvinnor. Men vi vet att flickor, kvinnor och hbtqi-personer drabbas hårdast. Därför är det kampen för deras rättigheter som är allra viktigast för oss. Utan jämställdhet finns varken mänskliga rättigheter, demokrati eller utveckling.

En flicka i ett majsfält tittar in i kameran

Vi stoppar mäns våld

Jämställdhet handlar om överlevnad

I Zimbabwe är jämställdhet en fråga om överlevnad. Mäns våld mot kvinnor anses normalt i stora delar av samhället. En tredjedel av alla flickor och kvinnor har blivit våldtagna. Diakonia arbetar med att stoppa våld mot kvinnor i området Mwenezi. Där har åsikterna ändrats! Fredsklubbar samlas och diskuterar hur män och kvinnor kan leva fredligt. Antalet fall av kvinnomisshandel har minskat dramatiskt.

En kvinna framför en blommande buske

Arbete för inkludering

Fler ska få delta i demokratin

Diskriminering och hatbrott är vardag i Peru. Varje år dödas mer än 10 hbtqi-personer. Diakonias kärleksprojekt ger möjlighet för hbtqi-ungdomar att lära sig mer om sina rättigheter och dela erfarenheter. Tack vare projektet är nu många ungdomar politiskt aktiva och kämpar för nya lagar om hbtqi-personers rättigheter.

Två flickor sitter och skrattar, en av dom har två stavar i handen.

Bli månadsgivare – gör skillnad varje dag

Bli månadsgivare

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.