Åtta glada kvinnor och män har samlats under ett träd

Utrota fattigdomen

Ingen ska behöva gå hungrig! Med smarta och hållbara lösningar arbetar vi för en värld utan fattigdom.

Visste du att en av tre människor i världen lider av matbrist? Det låter otänkbart men är tyvärr sant. Världen står just nu inför den största globala krisen i modern historia. Men det finns hopp - fattigdom går att bekämpa!

Vi vet att fattigdom går att bekämpa. Vi har lyckats med det förr - mellan 2005 och 2015 halverades den extrema fattigdomen i världen. Men de senaste åren har utvecklingen gått bakåt. Coronapandemin kan kännas avlägsen, men effekterna av den har skapat de största klyftorna mellan fattiga och rika länder på över trettio år. Och när rika och fattiga inte har samma tillgång till utbildning, hälsa, mat och rent vatten så ökar orättvisorna ännu mer.

Diakonias arbete startar i en hundraprocentig övertygelse om att ingen människa ska behöva leva i fattigdom. Det är inte värdigt. Det är inte rättvist. Det är en kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Vårt arbete har lärt oss att det enda hållbara sättet att minska fattigdomen är att ge makt till de som är drabbade. När de själva pekar ut problemen och lösningarna går det att förändra. Människor som får kunskap och möjlighet att arbeta tillsammans, kan agera för att skapa en förändring som varar. Då kan vi tillsammans skapa smarta lösningar på stora problem.

Två våta händer hålls upp framför kameran. I händerna ligger något som ser ut som stenar eller träbitar.

Bistånd minskar fattigdomen

Bistånd är en viktig pusselbit för att minska fattigdomen och orättvisorna i världen. Det innebär att rika länder delar med sig av sin rikedom till fattigare länder.

Men det räcker inte bara med ett generöst bistånd – det måste också vara effektivt och av hög kvalitet. Det betyder till exempel att de människor som lever i fattigdom och förtryck måste vara med och forma biståndsarbetet.

 

Logotyp för Globala målen för hållbar utveckling

Agenda 2030

De globala målen för hållbar utveckling

Aldrig tidigare har världen enats om så ambitiösa mål som nu! De 17 globala målen handlar i grunden om att uppnå fyra fantastiska saker:

  1. Att avskaffa extrem fattigdom
  2. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen
  3. Att främja fred och rättvisa
  4. Att lösa klimatkrisen och skapa en sund miljö

Alla målen är sammanlänkade och alla människor på planeten kan vara med och kämpa för att de ska nås!

Två skrattande kvinnor står framför en uppochner-vänd cykel. Den ena kvinnan höjer armen med knuten näve.

Både mål och medel

Feminism är lösningen

Det finns ingen rättvisa utan jämställdhet. Världen är full av felaktiga idéer om vad kvinnor och män kan och får göra, och hur vi ska bete oss. Alla människor hålls tillbaka av detta. Mest påverkas kvinnor, flickor och hbtqi-personer, som oftare lever i fattigdom och förtryck. Därför är det kampen för deras rättigheter som är allra viktigast för oss. Vi vill att feministisk analys ska genomsyra allt Diakonias arbete.

Två flickor sitter och skrattar, en av dom har två stavar i handen.

Bli månadsgivare – gör skillnad varje dag

Bli månadsgivare

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.