Utrota fattigdomen

Ingen ska behöva gå hungrig! Med smarta och hållbara lösningar arbetar vi för en värld utan fattigdom.

Visste du att redan innan coronapandemin slog till hade världens 22 rikaste män mer pengar än alla kvinnor i Afrika? Det låter otänkbart men är tyvärr sant. Sedan dess har coronapandemin gjort att klyftorna ökat ännu mer.

Vi vet att fattigdom går att bekämpa. Under de senaste decennierna har den faktiskt halverats! Och världens ledare har i de globala målen för hållbar utveckling enats om att utrota extrem fattigdom till år 2030. Men samtidigt ökar ojämlikheten både inom och mellan länder. Coronapandemin har kastat många människor tillbaka in i fattigdom. Och när rika och fattiga inte har samma tillgång till utbildning, hälsa, vatten och mark så ökar orättvisorna ännu mer.

Diakonias arbete startar i en hundraprocentig övertygelse om att ingen människa ska behöva leva i fattigdom. Det är inte värdigt. Det är inte rättvist. Det är en kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Vårt arbete har lärt oss att det enda hållbara sättet att minska fattigdomen är att ge makt till de som är drabbade. När de själva pekar ut problemen och lösningarna går det att förändra. Därför arbetar vi med metoden kunskap – mobilisering – handling. När människor får kunskap och möjlighet att arbeta med andra, då kan de agera för att skapa en förändring som varar. Då kan vi tillsammans skapa smarta lösningar på stora problem.

En person i ett röstbås.

Din röst behövs

En hundradel för världen

Friheten att säga vad du tycker eller rätten att älska den du vill – vad är viktigast? Du får bara en av de rättigheterna!

Du vill så klart inte välja bort något.

Sverige ger idag en procent av landets samlade rikedom i bistånd. De kronorna räddar liv. Om Sverige minskar biståndet kommer massor av människor i världen gå miste om livsviktiga rättigheter som mat på bordet eller att få gå i skolan. Det är helt orimligt!

Du spelar roll. Din röst behövs i valet 2022.

Logotyp för Globala målen för hållbar utveckling

Agenda 2030

De globala målen för hållbar utveckling

Aldrig tidigare har världen enats om så ambitiösa mål som nu! De 17 globala målen handlar i grunden om att uppnå fyra fantastiska saker:

  1. Att avskaffa extrem fattigdom
  2. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen
  3. Att främja fred och rättvisa
  4. Att lösa klimatkrisen och skapa en sund miljö

Alla målen är sammanlänkade och alla människor på planeten kan vara med och kämpa för att de ska nås!

Två skrattande kvinnor står framför en uppochner-vänd cykel. Den ena kvinnan höjer armen med knuten näve.

Både mål och medel

Feminism är lösningen

Det finns ingen rättvisa utan jämställdhet. Världen är full av felaktiga idéer om vad kvinnor och män kan och får göra, och hur vi ska bete oss. Alla människor hålls tillbaka av detta. Mest påverkas kvinnor, flickor och hbtqi-personer, som oftare lever i fattigdom och förtryck. Därför är det kampen för deras rättigheter som är allra viktigast för oss. Vi vill att feministisk analys ska genomsyra allt Diakonias arbete.

Två flickor sitter och skrattar, en av dom har två stavar i handen.

Bli månadsgivare – gör skillnad varje dag

Bli månadsgivare

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.