Utrota fattigdomen
Ingen ska behöva gå hungrig! Med smarta och hållbara lösningar arbetar vi för en värld utan fattigdom.
Visste du att en av tre människor i världen lider av matbrist? Det låter otänkbart men är tyvärr sant. Världen står just nu inför den största globala krisen i modern historia. Men det finns hopp - fattigdom går att bekämpa!
Vi vet att fattigdom går att bekämpa. Vi har lyckats med det förr - mellan 2005 och 2015 halverades den extrema fattigdomen i världen. Men de senaste åren har utvecklingen gått bakåt. Coronapandemin kan kännas avlägsen, men effekterna av den har skapat de största klyftorna mellan fattiga och rika länder på över trettio år. Och när rika och fattiga inte har samma tillgång till utbildning, hälsa, mat och rent vatten så ökar orättvisorna ännu mer.
Omkring 700 miljoner människor i världen lever i extrem fattigdom. Det är drygt 9 procent av världens befolkning. Ungefär hälften av de som lever i extrem fattigdom är barn och unga under 18 år.
Vad är fattigdom?
- Fattigdom kan definieras som en brist på ekonomiska medel. Men fattigdom handlar om mycket mer än bara ekonomi. Det kan till exempel betyda brist på frihet, makt, inflytande, möjligheter, hälsa, utbildning och fysisk säkerhet.
- Den som lever på mindre än $2,15 per dag lever i extrem fattigdom enligt FN. Över hälften av alla människor som lever i fattigdom i världen, lever i Afrika söder om Sahara.
- Brist på mat, sjukvård, säkerhet och rent vatten dödar tusentals människor varje dag.
- Det första av de 17 Globala Målen i Agenda 2030 handlar om att utrota fattigdomen i världen senast år 2030. Det målet kommer världen inte att nå.
Komplexa orsaker
Orsakerna till fattigdom är många och komplexa. Gemensamt för de fattigaste länderna i världen är att arbetslösheten är hög, lönerna är låga, korruption är vanligt förekommande, att den informella sektorn i landet är stor vilket leder till mindre skatteintäkter, och att man inte investerar i infrastruktur och offentlig sektor. Brist på tillgång till utbildning är också en viktig faktor. Att fler kan utbilda sig leder både till ekonomisk tillväxt i samhället, men ger också fler möjligheter för individen att ta sig ur fattigdom. Flera av världens fattigaste länder är också hårt drabbade av krig och konflikter, eller naturkatastrofer som en följd av klimatförändringar.
UTBILDNING ÄR EN NYCKEL
Enligt UNESCO skulle världens fattigdom halveras om alla vuxna slutförde sin gymnasieutbildning.
Det finns också historiska orsaker till fattigdom. Många av dagens låginkomstländer var tidigare europeiska kolonier. Dels exploaterades kolonierna då kolonialmakterna lade beslag på naturtillgångar och värdefulla råvaror, vilket hindrade utvecklingen i dessa länder. Men när många kolonier upphörde följde ofta svåra konflikter och politisk instabilitet i länderna, som i sin tur också ledde till fattigdom.
Hungerkris och svältkatastrof
Det finns enorma resurser på jordklotet och det produceras tillräckligt med mat för att mätta hela jordens befolkning på omkring 8 miljarder människor. Ändå svälter människor. Det beror bland annat på att maten är orättvist fördelad och inte hanteras effektivt.
Den främsta dödsorsaken i världen
Antalet hungrande och undernärda människor i världen uppskattas av FN till 811 miljoner människor. Var femte sekund dör ett barn under tio år av svält eller sjukdomar orsakade av undernäring. Hunger är den främsta dödsorsaken i världen.
Men hunger och matosäkerhet går att bekämpa. Sedan 1990 har siffrorna stadigt gått neråt. Men de senaste åren har antalet hungrande människor börjat öka igen. Konflikter och klimatförändringar är de största anledningarna.
Ingen människa ska behöva leva i fattigdom
Diakonias arbete startar i en hundraprocentig övertygelse om att ingen människa ska behöva leva i fattigdom. Det är inte värdigt. Det är inte rättvist. Det är en kränkning av de mänskliga rättigheterna.
Vårt arbete har lärt oss att det enda hållbara sättet att minska fattigdomen är att ge makt till de som är drabbade. När de själva pekar ut problemen och lösningarna går det att förändra. Människor som får kunskap och möjlighet att arbeta tillsammans, kan agera för att skapa en förändring som varar. Då kan vi tillsammans skapa smarta lösningar på stora problem.
Bistånd minskar fattigdomen
Bistånd är en viktig pusselbit för att minska fattigdomen och orättvisorna i världen. Det innebär att rika länder delar med sig av sin rikedom till fattigare länder.
Men det räcker inte bara med ett generöst bistånd – det måste också vara effektivt och av hög kvalitet. Det betyder till exempel att de människor som lever i fattigdom och förtryck måste vara med och forma biståndsarbetet.
Kvinnor drabbas hårdast
Kvinnor och flickor drabbas hårdast av fattigdom, hunger, ekonomisk kris och i naturkatastrofer. De löper större risk än män och pojkar att hamna i extrem fattigdom. I nästan två tredjedelar av världens länder riskerar kvinnor att drabbas av matosäkerhet och hunger i större utsträckning än män.
Sexistiska traditioner, kulturer och lagar begränsar kvinnors tillgång till resurser, arbetsmarknad och beslutsfattande på många platser. Samtidigt ägnar kvinnor fler timmar åt obetalt arbete i hemmet än män. Och kvinnor som lönearbetar investerar en betydligt större del av sin inkomst i familjen än män.
Det finns ingen rättvisa utan jämställdhet. Och jämställdhet och fattigdom hänger tätt ihop - i länder där jämställdheten ökar minskar också fattigdomen. Genom att se till att alla människor har lika möjligheter till arbete, utbildning och beslutsfattande kan vi stoppa fattigdomen.
Bangladesh
Odling på taken ger mat på bordet
I tjugomiljonersstaden Dhaka i Bangladesh lever nästan hälften av befolkningen i slumområden. Här är vardagen en kamp – fattigdom och undernäring är utbrett, och sjukdomar sprids lätt i en ohälsosam miljö där många familjer trängs.
Men tack vare Diakonias takodlingsprojekt har slummen blivit en grön oas. Projektet råder bot på näringsbristen och skapar en bättre livsmiljö.
Agenda 2030
De globala målen för hållbar utveckling
Aldrig tidigare har världen enats om så ambitiösa mål som nu! De 17 globala målen handlar i grunden om att uppnå fyra fantastiska saker:
- Att avskaffa extrem fattigdom
- Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen
- Att främja fred och rättvisa
- Att lösa klimatkrisen och skapa en sund miljö
Alla målen är sammanlänkade och alla människor på planeten kan vara med och kämpa för att de ska nås!