En damm med vatten
Organisation

Styrelsen

Diakonias styrelse är ytterst ansvarig för Diakonias verksamhet. Styrelsen utses av årsmötet. Här presenteras ledmöterna i Diakonias styrelse.

Läs årsmötesprotokoll.

Pether Nordin, styrelseordförande

Född 1957, styrelseordförande. Civilekonom, varit verksam som chef inom företag och organisationer, bla Ericsson, Transportstyrelsen och Svenska kyrkan. Fd ledamot i Baptistsamfundets missionsstyrelse. Ordförande i styrelsen för Östergötlands stadsmission och Teaterhuset Shakespearefabriken.

Anette Drewitz, vice styrelseordförande

Född 1970, vice ordförande. Processamordnare på utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun. I grunden lärare och specialpedagog. Varit engagerad i Röda Korsets styrelse i Gränna, sedan 2015 invald i det Internationella rådet för Svenska Alliansmissionen.

Ulrika Erkenborn Rugumayo, styrelseledamot

Född 1967. Civilekonom och kundansvarig på Aspia med företagsrådgivning kring redovisnings- och hållbarhetsfrågor. Har tidigare arbetat för Diakonias regionkontor i Afrika. Är även styrelseledamot i Shifo Foundation.

Anders Berntell, styrelseledamot

Född 1957. Sedan länge ideellt engagerad för Diakonia. Har arbetat med fokus på vattnets betydelse för utvecklings- och biståndsfrågor. Har även jobbat med vattenfrågor på Miljödepartementet och Naturvårdsverket. Var under tio år chef på Stockholm International Water Institute, och under sex år chef för 2030 Water Resources Group inom Världsbanken.

Emma Harrysson, styrelseledamot

Född 1972. Socionom med magister inom Afrika och Internationellt utvecklingssamarbete. Har arbetat på Migrationsverket under många år bl a som chef. Idag managementkonsult på Actea Consulting. Har tidigare suttit i styrelsen för Backadalens frikyrkoförsamling.

Marie Lackenbauer, styrelseledamot

Född 1957. Distriktssjuksköterska specialiserad på internationell hälsa. Har haft olika chefsbefattningar inom vård och omsorg. Lång erfarenhet av arbete i Afrika, senast som ansvarig för en biståndsorganisation i Rwanda. Egen företagare och konsult inom bland annat redovisning och revision.

Mats Hårsmar, styrelseledamot

Född 1961. Biträdande kanslichef för Expertgruppen för Biståndsanalys (EBA). Tidigare chargé d’affaires och biståndsråd vid svenska ambassaden i Burkina Faso. Har vid UD bland annat varit huvudsekreterare för Expertgruppen för utvecklingsfrågor (EGDI), samt chefsanalytiker för utvecklingsfrågor.

Andreas Linderyd, styrelseledamot

Född 1976. Ekonomie doktor, forsknings- och utvecklingsansvarig (FoU) på Riksidrottsförbundet. Har skrivit avhandling om samspelet mellan varumärke och värdegrund i ideell, privat och offentlig sektor. Har tidigare arbetat på Ideell Arena och har lång erfarenhet av uppdrag inom Equmeniakyrkan.

Eva Eriksson, styrelseledamot

Född 1958. Tidigare kvalitetschef och hållbarhetschef på Löfbergs Lila. Har lett olika projekt kopplade till miljö- och klimatmål och certifieringsprogram för hållbar utveckling, samt varit representant i externa nätverk som WWF Hållbar Livsmedelskedja. Aktiv inom Equmeniakyrkan sedan ungdomstiden.

Therese Garmstedt, styrelseledamot

Hannah Akuffo, styrelseledamot

Född 1954. Har studerat biokemi och livsmedelsvetenskap vid University of Ghana och har en master i immunologi från Storbritannien. Docent och professor i parasitologi vid Karolinska Institutet. Har gjort vetenskapliga studier kring sjukdomar som oproportionerligt drabbar människor i fattigdom. Har tidigare arbetat på Sida. Medlem i Immanuelskyrkan i Stockholm. 

Diakonias valberedning

Eva-Marie Cider
evvie.cider@gmail.com

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.