Diakonia - Människor som förändrar världen

Finns det förutsättningar för att bygga fred i Colombia?

Information

Datum:
2019-05-23
Tid:
18:00 - 20:00
Plats:
Stockholm, Sensus Möte, Klara Södra kyrkogata 1, vån 9

Diakonia, Svenska kyrkan och Colombiagruppen bjuder in till ett kvällssamtal:

Hösten 2016 undertecknades det colombianska fredsavtalet mellan regeringen och FARC-gerillan efter över 50 år av inbördeskrig. Men mellan 2016 och 2018 har 286 människorättsaktivister och ledare mördats. Många fler har stigmatiserats, hotats och attackerats. Ändå fortsätter de att arbeta för fred och rättvisa varje dag. Sedan 2012 står Diakonia och Svenska kyrkan bakom ett pris som uppmärksammar människorättsaktivisterna för att stärka deras position. Under seminariet delar pristagarna från 2018 med sig av sina erfarenheter och analyser om hur människorättsförsvarares situation påverkar hur fredsavtalet följs, om storföretagens kopplingar till allvarliga människorättsbrott, om utvecklingen inom säkerhet, demokrati och rättvisa, och om situationen för kvinnor och urfolk. Panelen pratar också om det internationella samfundets betydelse för övergången från konflikt till en hållbar och inkluderande fred.

Paneldeltagare:

Germán Graciano Posso, social ledare från fredsbyn San José de Apartadó. Vinnare i kategorin ”Årets människorättsförsvarare”.

Dolly Estela Valencia Estupiñán, representant från Alto Mira och Fronteras samhällsråd från området Tumaco, Nariño. Vinnare ”Årets kollektiva insats”.

Genaro de Jesús Graciano, representant från paraplyorganisationen Movimiento Ríos Vivos, Antioquia. Vinnare ”Årets organisation”.

Maria Ligia Chaverra, social ledare som har kämpat för befolkningens rättigheter i Chocó. Vinnare ”Ett helt livs kamp”.

Georg Andrén, generalsekreterare för Diakonia, modererar samtalet.

ANMÄLAN  dig senast 21 maj här.

Ladda ner evenemang

  • Iphone, iCal
    Klicka på länken för att ladda ner evenemangen till din kalender.
    Outlook
  • Android
    För att lägga till evenemang i Android måste du först öppna din Google kalender. Klicka på Andra kalendrar och lägg till webbadress. Klistra sedan i länken nedan.
    https://www.diakonia.se/Handlers/EventHandler.ashx?contentlink=26494