En skolsal med en vit tavla längst fram och en lärare som står vänd mot tavlan.

Skolprojektet

Utbildning som ger möjligheter

Alla barn har rätt att gå i skolan. Ändå får inte alla möjlighet till utbildning. I Egypten är det vanligt att flickor hålls hemma från skolan på grund av ojämställda strukturer och förtryck - som barnäktenskap eller könsstympning. I Thailand lever många av de barn som inte går i skolan under svåra förhållanden - i fattigdom, flyktingläger eller på anstalt.

Tillsammans kan vi göra så att barn och unga över världen får möjlighet att studera. Diakonias skolprojekt är till för att alla barn och ungdomar ska få den undervisning de har rätt till. Det rustar dem för framtiden och är ett effektivt botemedel mot fattigdom.

Ett klassrum med barn som sitter och skriver vid skolbänkar.

Skolprojektet - så funkar det

Utbildning är nyckeln till så mycket i samhället. Men alla barn har inte samma förutsättningar.

I södra Egypten hotas flickor av könsstympning, barnäktenskap och förtryck. Genom Skolprojektet får elever, lärare och föräldrar ett nytt sätt att se på undervisning och på flickors och pojkars roll. Det leder till att fler flickor går i skolan.

I norra Thailand får barn och ungdomar trygghet, undervisning på deras hemspråk och en chans till ett bättre liv genom Skolprojektet. Läs om hur det går till!

 

 

Följ med oss till landsbygden i Egypten! Här är fattigdomen utbredd, och barnäktenskap och kvinnlig könsstympning är vanligt. Men tack vare Skolprojektet håller hela samhället på att förändras.

”Jag har lärt mig att jag är värdefull, och att jag har en roll att spela i samhället”, berättar tolvåriga Yara som är med i projektet.

En ung kvinna visar upp en knuten näve

Thailand

Undervisningen gav hopp om framtiden

Redan som ung dömdes Aummaritta Somjai för flera brott. Läget tycktes förtvivlat. Men med envishet och hjälp från Skolprojektet lyckades Aummaritta få ordning på livet. Nu läser hon till advokat.

En kvinna med svart t-shirt sitter vid en skolbänk tillsammans med tre flickor.

Personligt

Vad är en skolflicka värd?

Lena Hansson från Diakonia besökte nyligen Skolprojektet i Egypten. Där fick hon träffa de elever, lärare och föräldrar som är med och skapar förändring genom projektet.

Skolorna där projektet drivs har nu blivit trygga och rena platser, mobbningen har minskat och lärarna agar inte längre barnen.

”Men den verkliga revolutionen handlar om flickorna”, berättar Lena.

Fem frågor till Soawaluck Rachaton

Soawaluck Rachaton är arbetsterapeut och jobbar med anpassa undervisningen som riktar sig till barn i Thailand som tidigare begått brott. Hon vill förmedla att förändring är möjlig.

Två flickor med vita hijabs sitter i ett klassrum och pratar med varandra.

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Utbildning ger möjligheter. Tillsammans fyller vi bänkarna så att barn får gå i skolan.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.