Närbild av kvinna i svart niqab och blå hiijab i en butik. I bakgrunden syns hyllor med livsmedelsprodukter och tyger i olika färger och mönster.
Somalia

Utbildningen förändrade livet

När Amina från Somalia separerade från sin man hamnade hon i en akut situation. Utan att veta hur hon skulle få ihop till mat för dagen och tak över huvudet skulle hon själv ta hand om familjens tre barn. Räddningen blev den butik hon kunde starta upp med hjälp av Diakonia.
– Det har förändrat mitt liv, säger hon.

Precis som många andra kvinnor i Somalia gifte sig Amina tidigt och har aldrig haft möjlighet att utbilda sig. Hennes liv var tufft med konflikter i äktenskapet och fattigdom. Pengarna räckte knappt till mat för dagen. När det tredje barnet föddes skilde sig Amina och hennes man. Amina stod helt ensam med ansvaret att försörja sin familj. Situationen var akut för familjen.

– Plötsligt skulle jag vara både mamma och pappa för mina barn. Vi blev beroende av släktingar och vänner för att överleva.

Situationen för kvinnor i Somalia

 • 45 procent av kvinnorna gifter sig innan de är 18 år
 • 98 procent av alla flickor och kvinnor är könsstympande
 • Endast var fjärde kvinna kan läsa och skriva
 • Två tredjedelar av barnen i Somalia går inte i skolan
 • Färre flickor än pojkar går i skolan, endast 40 procent av skolbarnen är flickor

Aminas bror hjälpte till genom att låta sonen bo hos honom. Tillsammans med de andra två barnen flyttade Amina in hos en annan familj. Men trots att de delade rum var det svårt för henne att klara hyran.

– Min dotter var tvungen att stanna hemma från skolan ibland eftersom jag inte hade råd att betala skolavgiften. Om vi inte kunde betala hyran i tid, låste hyresvärden oss ute. Vi åt sällan ett ordentligt mål mat, berättar Amina.

Samtidigt som Amina kämpade för att få vardagen att gå ihop försökte hon själv bearbeta traumat efter skilsmässan.

En ljusning kom när Amina kom i kontakt med det projekt som Diakonia startat i regionen. Målet för projektet är att få kvinnor att ta makten över sin ekonomi och därmed bli självständiga. Amina gick en utbildning i entreprenörskap och företagsekonomi. Det förändrade hennes liv.

En kvinna i svart niqab och blå hiijab sitter på golvet i en butik. I bakgrunden syns hyllor med livsmedelsprodukter och tyger i olika färger och mönster.

– Entreprenörsutbildningen har förändrat mitt liv. Med inkomsterna från butiken kan jag nu försörja mina barn, betala räkningar och skolavgifter, säger Amina.

Det är ingen tvekan om att utbildningen var det som gjorde att det vände för Amina. Med det hon lärt sig kände hon sig stärkt. Det gav henne självförtroende att be sin familj om ett ekonomiskt bidrag för att starta upp ett företag, en liten affär där hon säljer kläder, tyger och skönhetsprodukter.

Somalia har inte infört några hårda restriktioner under coronapandemin, affärer är öppna som vanligt och Amina och andra företagare har därför klarat sig bra. Och i ett land som Somalia där majoriteten kvinnor fortfarande lever under förtryck är Aminas historia otroligt viktig. Butiken besöks ofta av andra kvinnor som vill inspireras av Aminas livsresa. Att uppmuntra andra kvinnor att hitta något som ger dem en inkomst är viktigt för Amina.

– Om kvinnor kan bidra till hushållsekonomin får de mer att säga till om hemma. Dessutom klarar de sig bättre om de hamnar i en sårbar situation, säger hon.

PROBLEM

Kvinnor i Somalia utsätts för:

 • destruktiva könsnormer och myter,
 • otillräcklig utbildning,
 • tvångsäktenskap,
 • könsbaserat våld

  Eftersom kvinnor inte är ekonomiskt självständiga har de svårt att exempelvis lämna våldsamma relationer. Skiljer de sig är risken stor att de inte kan försörja sig och sin familj och att de hamnar i fattigdom.

  LÖSNING

  Att stärka kvinnors ekonomiska ställning ger en inkomst – men det leder också till att kvinnor får mer makt och inflytande i både hemmet och samhället.

  Utbildning i entreprenörskap och stöd till kvinnor som startar företag leder till ett dubbelt resultat – minskad fattigdom och mindre könsdiskriminering.

  Swisha en gåva

  Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

  Varför behöver vi din epostadress?

  När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

  Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.