En kvinna i orange sari står mot en stor grön buske.
Bangladesh

Odling på taken ger mat på bordet

För människorna som lever i Dhakas slum är livet en kamp. Vardagen präglas av fattigdom, sjukdomar och brist på näringsrik mat. Men tack vare Diakonias projekt med takodlingar kan invånarna nu få mat på bordet, och dessutom har deras livsmiljö förbättrats drastiskt. Följ med på ett besök i ett av Dhakas slumområden, som numera är en grönskande oas.

I tjugomiljonersstaden Dhaka i Bangladesh lever nästan hälften av befolkningen i slumområden. Människorna som bor här har ofta tvingats flytta hit, efter att extrema väder förstört deras hem och möjligheter till försörjning. Bangladesh är ett land som är särskilt utsatt för klimatförändringar, och översvämningar, cykloner och torka tvingar varje år hundratusentals på flykt från landsbygd till städerna.

Vardagen en kamp

För de som lever i slumområdet är vardagen en kamp. På små ytor trängs många familjer, och ofta delas en toalett på 25 personer. Det gör att bakterier och sjukdomar lätt sprids. Luften är också ett problem, eftersom Dhaka är en av världens mest förorenade städer.

– Vi har varken tillgång till vatten eller el. På sommaren lider vi av den extrema värmen, och på vintern är det outhärdligt kallt, berättar Monowara Begum som bor i slumområdet Chad Uddan i Dhaka.

Hon tvingades flytta hit med sin familj efter att hennes hus sveptes bort i en översvämning. De förlorade allt – hem, ägodelar och inkomst. I Chad Uddan har hon och familjen börjat om på nytt.

Chad Uddan är byggt på en soptipp. Små skjul byggda av plåt och plast trängs bredvid varandra, och i de smala gångarna mellan skjulen ligger sopor slängda. I varje litet hushåll lever omkring tio personer. Det blir ofta översvämning i området, eftersom marken inte kan absorbera regnvattnet.

De flesta som bor i slummen var bönder innan de tvingades flytta hit, och de sitter på enorma kunskaper om odling och olika grödor. Men i slumområdet finns ingen bördig mark, och utrymmet är knappt. Lösningen blev att odla på taken.

Slumområdet blev en grön oas

Genom takodlingsprojektet, som Diakonia driver tillsammans med vår samarbetsorganisation BARCIK, får invånarna i slummen kunskaper om takodling och tillgång till jord, fröer och annat material som odlingen kräver. Idag är taken i slumområdet Chad Uddan en grön oas mitt i betongdjungeln. Här odlas nu en mängd olika grönsaker, som pumpor, gurkor, chili, bönor, blomkål, ingefära och spenat.

Plåtskjul med stora gröna blad på taken.

Att invånarna i slummen odlar grönsaker på taken har förändrat deras liv och vardag på många sätt. Först och främst råder det bot på näringsbristen, och familjerna har numera alltid mat på bordet. Dessutom ger det familjen en inkomst, eftersom de kan sälja överskottet av grönsaker på marknaden. Men det förbättrar också livsmiljön enormt. På sommaren blir klimatet svalare tack vare plantorna som absorberar värme, och stora blad som ger skugga. På vintern blir odlingarna istället som en isolering som hjälper till att hålla kylan borta.

En kvinna i söd sari ler mot kameran, i bakgrunden är ett grönt buskage.

”Nu har vi alltid tillgång till färska grönsaker, klimatet är behagligare och luften renare.”

Monowara Begum

Människorna som lever i slummen möter enorma motgångar och utmaningar varje dag. De betalar ett högt pris för klimatförändringarna, samtidigt som de är dem som gjort minst för att orsaka dem. Men de fortsätter att kämpa för att göra sitt och sina barns liv drägligare, och för en hållbar framtid.

Om projektet

  • Omkring hälften av alla människor i Bangladesh lever i slumområden. Varje dag flyttar omkring 2000 personer till slumområden från landsbygden, oftast på grund av naturkatastrofer.
  • I området Chad Uddan lever 700 familjer, totalt ca 3500 personer. Området har funnits i över 30 år.
  • En tredjedel av alla barn som lever i slummen lider av kronisk näringsbrist.
  • Eftersom slumområden oftast inte är formella bostadsområden, är människorna som bor här inte registrerade som invånare. Det gör att det är svårt att få hjälp från regeringen eller socialtjänsten.
  • Odlingsprojektet drivs idag i fem olika slumområden, och över 5000 familjer har redan börjat odla grönsaker på taken.
  • Slumhushåll definieras som en grupp individer som bor under samma tak som saknar ett eller flera av följande villkor: tillgång till rent vatten, tillgång till god sanitet, tillräcklig bostadsyta, och hållbara och trygga bostäder.
    Att odla på liten yta är en utmaning. I projektet får deltagarna kunskap om hur de bäst kan använda sitt utrymme och använda sig av olika material för odlingen. Till exempel en plastflaska!

    Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

    Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.