En kvinna och hennes dotter vid träd
Kongo-Kinshasa

Odlingen ger kvinnorna makt

– Ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Många kvinnor är rädda för att säga ifrån, men vi gör det, säger Maman Victorine Nkuamusu från Kongo-Kinshasa. Genom ett jordbruksprojekt för kvinnor finansierat av Diakonia har Victorine fått en så pass stor inkomst att hon inte behöver vara beroende av någon. Självständigheten gör att hon kan bestämma över sin egen kropp och säga nej.

Kongo-Kinshasa är ett bördigt land med stora naturresurser. Men landet tampas sedan länge med fattigdom, korruption och konflikter. Situationen för kvinnor är särskilt svår. Det sexuella våldet är utbrett och en viktig kamp bland kvinnor är den om rätten till sin kropp. Därför var det viktigt för Maman Victorine att inte gifta om sig när hon blev änka. Hon ville tjäna sina egna pengar, försörja sin familj på egen hand och helt och hållet bestämma över sig själv.

En kvinna vid träd
“Vi är självständiga kvinnor som säger vad vi tycker.” Maman Victorine Nkuamusu

Victorine är lärare men kan inte leva på lönen.

– Det är arbetet på fälten som betalar min sons skolavgifter, förklarar hon. I början hyrde Victorine marken men tack vare Diakonias kvinnoprojekt i jordbruksteknik började hon tjäna bättre och kunde så småningom köpa sin egen mark.

Diakonias projekt utbildar kvinnor som Victorine så att de blir mer skickliga inom jordbruk. De lär sig moderna odlingstekniker som ger dem mer pengar och målet är att de ska lämna fattigdom och bli självständiga. Precis som Victorine är många av dem änkor och har flera barn. Kvinnorna har också fått pengar till frön. Victorine odlar bland annat vårlök och spenat.

– Vårlök kan man odla mycket av. Jag skördar och säljer och sen planterar jag nytt och säljer igen. Vi har kunder som kommer hit och köper av oss och vi säljer även grönsaker på marknaden, berättar hon.

Victorine är stolt och stark. Hon skrattar mycket och är angelägen om att visa upp sina odlingsfält. Och vinsten för Victorine har blivit så stor att hon nu håller på att bygga sitt eget hus.

– En dag kommer jag odla på min egen bakgård, säger hon med ett leende. Diakonias projekt har även ökat medvetenheten i Victorines by om vilka rättigheter de har som kvinnor. Varje vecka samlas de i en kvinnogrupp för att stötta varandra och utbyta idéer.
– Vi är självständiga kvinnor som säger vad vi tycker, säger Victorine med stolt röst.

En kvinna på ett fält

Faktaruta

PROBLEM

Kvinnor har låg utbildning, är diskriminerade på arbetsmarknaden, ekonomiskt beroende av sina män, vilket leder till ökat sexuellt våld och fattigdom.

LÖSNING

Om kvinnor blir självständiga och ekonomiskt oberoende ökar medvetenheten om kvinnors rättigheter, exempelvis rätten till sin kropp. Fattigdom och sexuellt våld minskar och detta förs vidare till nästa generation kvinnor.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.