Två leende kvinnor ser in i kameran. Bakom dem syns en grå byggnad.
Opinion

Ingen rättvisa utan jämställdhet

Diakonias opinionsarbete har en tydlig ledstjärna – feminism. Varför? För att överallt i världen är det just flickor, kvinnor och hbtqi-personer som drabbas hårdast av fattigdom och förtryck.

Det blir ingen riktig rättvisa utan jämställdhet, och därför behövs en feministisk analys och ett samarbete med feministiska rörelser för att hitta rätt lösningar för att bekämpa fattigdom och förtryck.

Världen är fortfarande orättvist uppdelad utifrån kön. Miljontals kvinnor saknar möjlighet till säkra jobb och inkomster, könsrelaterat våld är ett enormt globalt problem och i en del länder ökar mödradödligheten igen efter årtionden av nedgång. De senaste åren har vi sett en global tillbakagång för värderingar kring jämställdhet, och allt fler stater ifrågasätter att flickor, kvinnor och hbtqi-personer har mänskliga rättigheter på samma villkor som män. Ojämställdheten i världen har dessutom ökat under coronakrisen. 

Därför arbetar Diakonia utifrån ett feministiskt perspektiv. Det innebär att vi analyserar hur flickor, kvinnor och hbtqi-personer drabbas av problem som skatteflykt eller företags bristande respekt för mänskliga rättigheter. Och vi driver på för lösningar som främjar jämställdhet. I det arbetet är det viktigt att lyssna till lokala feministiska organisationer och andra kvinnorättsförsvarare som vi samarbetar med. De vet bäst vilka lösningar som krävs för att skapa hållbar förändring.

Så jobbar vi

 • Vi sprider kunskap till politiker och andra makthavare om internationella skattefrågor, företagande och utvecklingsfinansiering som viktiga jämställdhetsfrågor.
 • Vi kräver ett stopp för den globala skatteflykten som gör att pengar går till skatteparadis i stället för till välfärd och som håller flickor och kvinnor i obetalt hemarbete.
 • Vi driver på för skattesystem som gör att flickor och kvinnor får mer resurser och fler rättigheter. Vi arbetar gentemot politiker och företag för att lagar kring mänskliga rättigheter och företagande ska tas fram med ett feministiskt perspektiv som förbättrar arbetsvillkoren för kvinnor och hbtqi-personer.
 • Vi kräver att Sverige gör mer för att motverka hotet mot demokratin och civilsamhället, och vi belyser hur viktigt ett starkt civilsamhälle är för feministiska rörelsers möjligheter att organisera sig.
 • Vi kräver att Sverige och EU ska göra mer för att skydda och främja handlingsutrymmet för kvinnorättsförsvarare och de som försvarar hbtqi-personers rättigheter. Både i biståndspolitiken och i politiken för handel och företagande.
  Kampanjbild - Kvinnor iklädda trasiga och blodfläckade brudklänningar

  Framgång i Libanon

  Lagen skyddar inte längre våldtäktsmännen

  Med kampanjen ”En vit klänning döljer inte en våldtäkt” lyckades Diakonias samarbetsorganisation Abaad skapa uppmärksamhet kring den kritiserade libanesiska lag, som tillät dömda förövare att slippa sitt straff – om de bara gifte sig med den våldtagna kvinnan. När ”våldtäktslagen” avskaffades 2017 var det en seger inte bara för alla kvinnor och flickor, utan även för de kvinnoorganisationer som i femton år arbetat för att upphäva den.

  Följ biståndsdebatten!

  Är du intresserad av våra fokusfrågor och vill bli uppdaterad med nyheter, fakta och analyser kan du anmäla dig till vårt e-nyhetsbrev.

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.
  Man utvinner guld i flodskreva