Anna förklarar

Den feministiska utrikespolitiken gjorde visst skillnad!

När regeringen under 2022 valde att slopa Sveriges feministiska utrikespolitik, menade utrikesminister Tobias Billström att politiken var en etikett snarare än ett verktyg och att det inte skulle göra så stor skillnad på innehållet att slopa den. Men det stämmer helt enkelt inte, säger Anna Berggren, Diakonias  policyrådgivare inom jämställdhet och det civila samhällets demokratiska utrymme.

År 2014 blev Sverige det första landet i världen att lansera en feministisk utrikespolitik. Sedan dess har flera länder gått i Sveriges fotspår, däribland Kanada, Mexiko, Luxemburg, Spanien, Tyskland, Nederländerna och Chile.   

Ambitionen med den feministiska utrikespolitiken var att sätta jämställdhet i centrum för både det nationella och internationella arbetet, genom att stärka alla kvinnors och flickors rättigheter, representation och resurser. Jämställdhet skulle inte längre hanteras som en separat sidofråga, utan genomsyra hela bistånds- och utrikespolitiken.   

Vid regeringsskiftet år 2022 togs den feministiska utrikespolitiken bort nästan omgående. Men när politiken nyligen utvärderades av Expertmyndigheten för Biståndsanalys (EBA) fick den gott betyg. Den svenska feministiska utrikespolitiken har visat sig vara banbrytande på flera punkter och jämställdhetsarbetet inom handels-, bistånds- och säkerhetspolitik ökade under Sveriges tid med feministisk utrikespolitik.  

Några exempel på resultat är:  

  • Att jämställdhetsmål inkluderades i handelspolitiken för allra första gången.    
  • Att Sverige bidragit till att 70 procent av resolutionerna i FN:s säkerhetsråd nämner kvinnor, freds- och säkerhetsrelaterade frågor. För tio år sedan var siffran 15 procent.   
  • Att biståndsorganisationer bidragit till att 15 länder under 2022 antagit lagar och regelverk som ökade kvinnors politiska deltagande och inflytande.

    Generellt bidrog Sveriges feministiska utrikespolitik till att stärka det svenska internationella ledarskapet i jämställdhetsfrågor.   

    Att påstå att den feministiska utrikespolitiken inte gjorde någon skillnad är helt enkelt fake news.   

    Har du frågor om bistånd? Hör av dig!

    Anna Berggren

    Policyrådgivare inom jämställdhet och det civila samhällets demokratiska utrymme

    Skicka epost
    08-453 69 19

    Påverkanstips

    Vill du också slå hål på myterna om biståndet? Och vill du bevara ett svenskt bistånd som gör skillnad i världen? Då kan du vara med och påverka politiker och beslutsfattare. Gör så här:

    • Gilla, kommentera och dela Diakonias inlägg i sociala medier. 
    • Skicka mejl till en politiker. Förslag på mejl ser du här.
    • Arrangera ett event för att uppmärksamma biståndet, läs mer här. 
    • Ge en gåva till Diakonia. Vi arbetar outtröttligt med att påverka makthavare. Med ditt stöd kan vi både med vårt påverkansarbete och med våra livsavgörande projekt i världen.

    Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

    Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.