En bild av Stephan Wilson i solglasögon, cykelhjälm och med cykelhandskar som håller upp en medalj framför kameran.
Nyhet

1000 km för Cykelprojektet

2023-06-27

Drygt 330 000 kronor har tv-profilen Stephan Wilson tillsammans med 150 cyklister samlat in till förmån för Diakonia i samband med Vätternrundan. Men Stephan nöjde sig inte med enbart rundan runt sjön. För att uppmärksamma insamlingen, cyklade han dessutom både till och från tävlingen. Det blev sex dagar på cykeln och sammanlagt 1000 kilometer i benen. Under måndagen 19 juni kom han i mål.

När Stephan Wilson stod vid starten på Vätternrundan, var det med den största gruppen i Vätternrundans historia. Hela 150 personer hade anmält sig till att vara ambassadörer för Diakonia och hjälpa till med att samla in pengar till Diakonias Cykelprojekt. De har också hjälpt till med att sprida budskapet om projektets mål - att öka rörelsefriheten för flickor i Bangladesh så att de kan få gå i skolan och därmed ökar chanserna att de inte gifts bort tidigt.

Vätternrundan var inte nog

Men Stephan Wilson nöjde sig inte med själva tävlingen. Under sex dagar har han cyklat sammanlagt 1000 km för att uppmärksamma Diakonias cykelprojekt i Bangladesh. Under måndagen den 19 juni kom han i mål.

– Jag har så otroligt ont i kroppen! Jag älskar utmaningar och har pressat mig förr. Men det här var något helt annat. Min motivation har hela tiden varit flickorna i Bangladesh! Att göra vad jag kan för att förhindra barnäktenskap. Men jag är glad att jag inte har varit själv i detta, säger Stephan Wilson.

Redan för ett år sedan lade han ut utmaningen i sociala medier. Att tillsammans cykla Vätternrundan. Intresserade som anmälde sig via sociala medier har under våren peppat och hjälpt varandra i en Facebookgrupp.

–Jag har cyklat Vätternrundan tidigare och det var det värsta jag någonsin gjort. Men när Stephan la ut om möjligheten att delta i den här gruppen kände jag att det var värt att anmäla sig. Och det var riktigt tungt även i år. Men den här gången kände jag mig så stolt! Stolt att klara det och stolt att få bidra till projektet, berättar Ingrid Castillo, en av deltagarna.

150 ambassadörer för Cykelprojektet

De 150 cyklisterna startade på kvällen fredagen den 16 juni och fick tillsammans uppleva både solnedgången och soluppgången innan de åter nådde Motala. Gruppen blev något utspridd under loppets gång och kom i mål på lite olika tider. Men med en snittfart på 22 kilometer i timmen, exklusive pauser, gick Stephan och en stor del av gruppen i mål på 18 timmar. Tillsammans samlade de in drygt 330 000 kronor.

–Vi är så otroligt imponerade av cyklisternas och Stephans insats. Att orka cykla så långt, hålla modet uppe, berätta om vårt projekt och samla in pengar. Bättre ambassadörer kunde vi inte få, säger Unni Jonsson, kommunikatör på Diakonia. Hon följde Stephan Wilson under alla hans 1000 kilometer i en följebil.

Vätternrundan och Stephans äventyr

Vätternrundan är 315 km lång.

Stephan cyklade 1000 km, drygt tre Vätternrundor.

Stephan Wilson blev ivägskickad på sitt äventyr av förskolebarn på Förskolan Lyktan i Skarpnäck där Allianskyrkan i Skarpnäck är huvudman. Han besökte också Equmeniakyrkan Betania i Örebro och Equmeniakyrkan i Linköping under sin färd till och från Motala. Diakonias personal på huvudkontoret i Alvik tog emot honom på måndagen när han kom tillbaka till Stockholm igen.

Cyklisternas bössor är fortfarande öppna - följ insamlingen här!

En man med solglasögon, cykelhjälm och träningslinne.

Cykeln är snabbaste vägen till jämställdhet

Cyeklprojektet arbetar för att bryta normer i Bangladesh. När flickor lär sig cykla, blir vägen till skolan säkrare. Det gör att fler flickor kan gå kvar i skolan, och risken att bli bortgift minskar.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.