Ett collage med en bild av en flicka i skoluniform som cyklar och en bild med tre personer i träningskläder och en cykel.
Nyhet

18 timmar på cykeln för flickors rättigheter

2024-05-24

Den 3 juni är det Cykelns dag, något som Diakonia kommer att uppmärksamma tillsammans med hälsoinspiratören och TV-profilen Stephan Wilson. Någonstans runt 03:40 på morgonen trampar Stephan iväg och kommer inte lämna cykeln förrän klockan närmar sig 22!

Totalt blir det 18 timmar på cykelsadeln för Stephan Wilson. Det gör han för att uppmärksamma och samla in pengar till Diakonias cykelprojekt, och för att ingen flicka ska behöva bli bortgift innan hon fyllt 18 år.

Cykeln är snabbaste vägen till jämställdhet

I Bangladesh driver Diakonia Cykelprojektet, som arbetar för att flickor ska lära sig cykla. Här är det nämligen ingen självklarhet - tvärtom finns det starka normer och traditioner i samhället som hindrar flickor från att cykla. Men cykeln är ett hållbart och säkert transportmedel. Den bidrar till en ökad rörelsefrihet och självständighet för flickorna. Och framför allt betyder den att de kan fortsätta gå i skolan, eftersom de kan ta sig dit på ett tryggt sätt. I Bangladesh gifts varannan flicka bort innan hon fyllt 18 - men för flickor som går klart skolan minskar risken för att bli bortgift markant.

Detta händer den 3 juni

Med Stephans rekordlånga träningspass på cykeln firar vi internationella Cykelns dag tillsammans. Stephan kommer att röra sig runt i Stockholm på sin cykel och göra nedslag på ett antal platser. Du kan följa hela äventyret i våra digitala kanaler. Och om du befinner dig i Stockholm hoppas vi att vi ses på stan!

Det här är några av de saker som händer under Cykelns dag:

 • Under morgonen finns Diakonia på plats vid Slussen i Stockholm tillsammans med Cykelfrämjandet och delar ut våra fina sadelskydd. Stanna till och snacka med oss, eller vinka när du swischar förbi på din cykel!
 • Cykelcaféet Le Mond på Södermalm bjuder Stephan på frukost omkring klockan 10:30. De kommer dessutom skänka 10 kr per såld kaffe under dagen till Cykelprojektet. Kom förbi på Södermannagatan 10 och ta en kaffe!
 • Lyssna på Stephan när han blir intervjuad i P4 Stockholm vid 9:45.
 • Vid 16:35 cyklar Stephan in i Mix Megapols studio och blir intervjuad samtidigt som han trampar på en träningscykel. In och lyssna!
 • Klockan 17:30 håller Stephan ett spinningpass på Studio L'Echelon på Östermalm.
 • Mellan klockan 19 och 20 besöker Stephan Cykelköket i Solna och pratar med deltagare från projektet Frihet på cykel.

  Var med i insamlingen

  Genom en gåva till Stephans insamlingsbössa kan du vara med och bidra till att fler flickor får lära sig cykla, och samtidigt peppa Stephan inför 18-timmarspasset.

  – Det kommer bli en svettig utmaning. Men det är ingenting mot vad det betyder för flickorna i Bangladesh! Ingen flicka ska behöva giftas bort innan hon fyllt 18 år. De flickor som får lära sig cykla får också nyckeln till sin egen framtid, berättar Stephan.

  Tre personer i gröna cykelkläder och en cykel i mitten.

  Måndagen den 3 juni

  Häng med oss på Cykelns dag!

  Att cykla är bra för miljön, hälsan, och ekonomin. Cykeln är helt enkelt ett oslagbart transportmedel! Dessutom är den ett verktyg för att hindra barnäktenskap i Bangladesh.

  Kom och var med oss och fira Cykelns dag – för att cykla är frihet! På den här sidan hittar du all information om hur och var vi firar Cykelns dag.

   

  Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

  Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.