En flicka står i ett rum med färgglada bilder och håller ett pysselhjärta
Barnrättsprojektet

En oas för barn mitt i flyktinglägret

Flyktinglägret utanför Beirut i Libanon är en tuff plats. Här lever över 17 000 personer på ett område byggt för 5000. Men det finns ljuspunkter. Barnrättsprojektets center ger barn en chans att vara barn.

– Jag har rätt att ha ett namn, en nationalitet, att uttrycka mig, att ha ett hus, att ha en familj, att inte bli utnyttjad, att få ha en stor plats att leka på, Hanaa rabblar sina rättigheter fort och sprudlande när vi möter henne. Nästan så hon snubblar på orden. Hanaa är född här i flyktinglägret.

Det här lägret borde inte vara en plats för barn. Men här bor barn. Överallt. I små fuktiga lägenheter med trasiga betongväggar där familjerna bokstavligen sover på varandra. Det är trångt och smutsigt. Elledningar hänger kors och tvärs mellan droppande vattenledningar.

En trång gata med sopor och trasiga hus

En chans att vara barn

Men mitt i detta finns det en annan slags plats – barnrättsprojektets psykoterapeutiska center för barn. Det är en plats som ger hopp om framtiden. Här är rummen illrosa och gula och väggarna fyllda med pyssel. Orangea och klargröna plaststolar står utspridda på golvet.

– Det är så mycket misär här. När jag får ett barn att le känner jag att jag har lyckats, säger psykologen Ola Khalib som arbetar på centret.

De flesta barnen som kommer hit är hyperaktiva, stressade och utåtagerande på grund av trauman från krig och våldsamheter. Men med hjälp av dans, lek och andra terapeutiska metoder får barnen stöd att uttrycka sig och bearbeta sina upplevelser och sin vardag. Både själva och i aktiviteter tillsammans med sina föräldrar.

– Jag minns en tioårig pojke. Han hade aldrig ett leende på läpparna, det var som bortblåst. Han visade inga uttryck alls. Jag använde tekniken storytelling och upptäckte att han hade en fantastisk livlig fantasi. Han fick då göra en bok av sina fantasier i terapisessionerna, berättar Ola.

Och efter sessionerna började pojken öppna sig, och berätta både för psykologen och sin mamma hur han kände. Innan terapin hade han svårt i skolan men efter en tid på barncentret vände även det.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

Läs mer om hur vi använder och behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Barn som ritar vid ett bord

Barn har rätt att vara barn

Alla barn har rätt att drömma om framtiden och våga hoppas. På barncentret är det möjligt. Kreativa metoder, att måla, skapa och dansa, används för att bearbeta svåra upplevelser och hjälpa barnen att må bättre.

Vad en lugn plats kan göra

Hanaa är ett av de 90 barn som dagligen kommer till centret och deltar i verksamheten. Hon är, som många andra, född i lägret.

– Jag tycker inte om flyktinglägret alls, för jag är livrädd för de som bara skjuter plötsligt. Jag blir blickstilla och jättejätterädd. För en månad sedan lekte jag med min kompis i en av gränderna och hörde skotten av pistoler. Två personer dog. Jag såg blodet komma ut från den enas hjärta och den andras hals. Och jag hatar soporna. Det stinker och är äckligt.

Innan Hanaa började gå till centret var hon tillbakadragen och blyg. Nu har hon blivit social och framåt, berättar hennes mamma.

– På centret gör vi allt tillsammans. Läxor och dansar och så. Jag älskar när jag är med vänner, jag älskar att rita och jag brukar rita det som jag gillar, berättar Hanaa och ler.

Tre barn i en soffa tittar i barnböcker

Att läsa ger nya perspektiv

Hanaa och hennes syskon läser tillsammans i böcker de fått genom projektet.

Hanaa beskriver vad lycka är för henne:
– När hela min familj är samlad, när jag är med mina vänner och när mina lärare och jag studerar tillsammans.

Coronaanpassad verksamhet

Under den pågående coronapandemin har barnrättsprojektet anpassat verksamheten och de träffar nu barnen utomhus eller digitalt. Hanaa berättar:

– Vi vet alla att vi lever i en svår tid nu på grund av coronapandemin. Det är jättetråkigt eftersom vi inte får gå till skolan eller barncentret. Vi får inte ens besöka våra kusiner eller kompisar. Det som hjälper mig under den här pandemin är att vår lärare på centret organiserar lektioner och träffar online. Där kan vi måla, spela och göra hantverk tillsammans, ändå.