En flicka i ett klassrum med en bok i händerna.
Barnrättsprojektet

En oas för barn mitt i flyktinglägret

Flyktinglägret utanför Beirut i Libanon är en tuff plats. Här lever över 17 000 personer på ett område byggt för 5000. Men det finns ljuspunkter. Barnrättsprojektets center ger barn en chans att vara barn.

Hanaa är ett av de många barn som föds och växer upp i lägret. Redan när vi träffade henne för några år sedan rabblade hon upp alla rättigheter hon lärt sig på centret:

– Jag har rätt att ha ett namn, en nationalitet, att uttrycka mig, att ha ett hus, att ha en familj, att inte bli utnyttjad, att få ha en stor plats att leka på.

Lägret borde inte vara en plats för barn. Men här bor barn. Överallt. I små fuktiga lägenheter med trasiga betongväggar där familjerna bokstavligen sover på varandra. Det är trångt och smutsigt. Elledningar hänger kors och tvärs mellan droppande vattenledningar.

En betongvägg med delar av plåt och elledningar som hänger framför.

Mitt i detta finns barnrättsprojektets center för barn. Det är en plats som ger hopp om framtiden. Här är väggarna färgglatt illrosa och gula och rummen fyllda med pyssel.

En chans att vara barn

– Det är så mycket misär här. När jag får ett barn att le känner jag att jag har lyckats, säger psykologen Ola Khalib som arbetar på centret.

Med hjälp av dans, lek och andra terapeutiska metoder får barnen stöd att uttrycka sig och bearbeta sina upplevelser och sin vardag. Både själva och i aktiviteter tillsammans med sina föräldrar.

– Jag minns en tioårig pojke. Han log aldrig, leendet var som bortblåst. Han visade inga uttryck alls. Jag använde tekniken storytelling och upptäckte att han hade en fantastisk livlig fantasi. Han fick då göra en bok av sina fantasier i terapisessionerna, berättar Ola.

Och efter sessionerna började pojken öppna sig, och berätta både för psykologen och sin mamma hur han kände. Innan terapin hade han svårt i skolan men efter en tid på barncentret vände även det.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Två flickor sitter på golvet i ett klassrum och målar med penslar.

Barn har rätt att vara barn

Alla barn har rätt att drömma om framtiden och våga hoppas. På barncentret är det möjligt. Kreativa metoder, att måla, skapa och dansa, används för att bearbeta svåra upplevelser och hjälpa barnen att må bättre.

Vad en lugn plats kan göra

Hanaa är ett av de 90 barn som kommer till centret varje dag. Innan Hanaa började gå till centret var hon tillbakadragen och blyg. Nu har hon blivit social och framåt.

– På centret gör vi allt tillsammans. Läxor och dansar och så. Jag älskar när jag är med vänner och jag älskar att rita.

En annan bra sak med centret, berättar Hanaa, är att barnen får lära sig att pojkar och flickor alla är människor som är skapade av samma skapare. Därför ska de också ha samma rättigheter, till exempel att få leka.

Men lägret är en otrygg plats. Hanaa berättar att hon är orolig för att bli kidnappad eller dödad.

– När jag skulle gå till min pappas affär en kväll, var det en man som gick omkring på gatan med en kniv och jag blev rädd att han skulle döda mig. Jag har hört att det händer saker här, så nu är jag rädd och vill helst ha sällskap om jag ska gå ut.

Hanaa ger ett energiskt intryck. Hon pratar fort och är frimodig, även när hon pratar om svåra saker.

En flicka läser en bok i ett klassrum.

Att läsa ger nya perspektiv

På centren får barnen lära sig läsa, skriva och räkna, de lär sig lite engelska och hur man hanterar en dator.

Hanaa beskriver vad lycka är för henne:
– När hela min familj är samlad, när jag är med mina vänner och när mina lärare och jag studerar tillsammans.

– Det bästa är när ledarna pratar om hur vi kan skydda oss från våld och trakasserier. Jag tycker om att vi har aktiviteter som ofta handlar om ett tema. Till exempel trakasserier eller vad jag kan göra för att skydda mig från sjukdomar. Vi har också fått lära oss om hälsosam mat och om vilken typ av beröring som är ok, och vilken som inte är det. Allt som handlar om hur jag kan skydda mig själv är jag glad för. Det är viktigt för mig eftersom jag bättre kan undvika att dåliga saker ska hända.