Förstörda hus efter bombningarna i Gaza.
Nyhet

Diakonia startar insamling för drabbade i Palestina 

2023-10-17

Läget i Gaza är akut. Människor lever i skräck under ständiga bombningar. Utvecklingen som sker just nu i Israel och Palestina är fruktansvärd. Diakonia startar en insamling för att stötta de som drabbas av kriget.

Båda sidor i kriget har lidit enorma förluster. Tusentals människor har dött, mångdubbelt fler har skadats och hundratusentals har tvingats lämna sina hem.

Krig och konflikter drabbar alltid den civila befolkningen hårdast. Vardagen handlar om att få tak över huvudet, få tag på mat och vatten för att kunna överleva till nästa dag.

Barnen i fokus

Diakonia har funnits på plats i Palestina sedan 1960-talet. Vi arbetar bland annat med kultur och litteratur för barn i Barnboksprojektet. Med hjälp av vår samarbetsorganisation i Barnboksprojektet ger vi barn en trygg plats där de får leka, utvecklas och andas ut i en vardag som ofta kantas av våld. Genom litteratur och kultur får barnen också hjälp att bearbeta svåra och traumatiska upplevelser. Barnboksprojektet driver vi tillsammans med vår samarbetsorganisation Tamerinstitutet.

Tamerinstitutets medarbetare är professionella och har kunskap och vana att arbeta med barn och ungdomar i krig och svår kris. Fokus ligger just nu på att ge psykosocialt stöd till barn och deras familjer så att de ska kunna hantera allt det svåra. Nu gör vi oss redo för att starta en humanitär insats i området, med målet att ge drabbade barn psykosocialt stöd, och dela ut basförnödenheter.

Diakonia fördömer alla attacker mot civila

Situationen i Israel och Palestina är fruktansvärd. Diakonia fördömer alla attacker mot civila och följer med bestörtning de senaste dagarnas händelser. Diakonia vädjar till alla stridande parter att respektera internationell humanitär rätt (krigets lagar). Många har dödats, skadats eller förlorat familjemedlemmar. Våra tankar och böner är med alla de som har sorg eller behöver hjälp.

Vårt center för Internationell humanitär rätt arbetar för att öka respekten för folkrätten i Israel och Palestina. 

Din gåva kan hjälpa oss agera snabbt. Behoven är enorma och med Diakonias katastroffond kan vi snabbt stötta de som behöver det mest.

Stort tack för din gåva!

Diakonias center för internationell humanitär rätt

Diakonia arbetar för människor i konfliktområden genom lokala center för internationell humanitär rätt. Målet är att förbättra respekten för mänskliga rättigheter i krig. Att begränsa konsekvenserna av konflikter och respektera internationell humanitär rätt räddar liv.

Vårt center för Internationell humanitär rätt (IHL) arbetar för att öka respekten för folkrätten i Israel och Palestina. Följ utvecklingen av konflikten på deras sida (på engelska).

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.