En skolflicka i ett klassrum.
Här finns vi

Egypten

Varje dag utsätts flickor och kvinnor i Egypten för våld. Diakonia arbetar för att våld mot kvinnor ska bli förbjudet enligt lag och för att ändra normer kring jämställdhet.

Jämställdhet i fokus

Vi arbetar för att fler kvinnor ska ha höga positioner i samhället och engagera sig politiskt. Det gör vi för att fler flickor och kvinnor ska få tillgång till kunskap, resurser, makt och bra vård. Det är en fråga om deras mänskliga rättigheter.

I Egypten är det vanligt att flickor tvingas gifta sig och att flickor och kvinnor utsätts för trakasserier i skolan, i vården eller på jobbet. En av följderna är att fler kvinnor än män varken kan läsa eller skriva. Mäns våld mot kvinnor i hemmet och kvinnlig könsstympning är också stora problem.

Diakonia arbetar i skolor där elever får lära sig att känna igen och sätta ord på sexuella trakasserier och får kunskap om hur de kan anmäla övergrepp.

Varje barn som slipper gifta sig och varje kvinna som kan göra sin röst hörd är en framgång.

Egypt and gender symbol

Kvinnor i Egypten

  • Endast 15 procent av Egyptens parlamentariker är kvinnor.
  • Varje år drabbas 200 000 kvinnor av komplikationer i samband med graviditet, på grund av att de blir misshandlade av sina män.
  • 2,5 miljoner kvinnor utsattes för sexuella trakasserier ute på gatan under ett år. Alt Mer än 1,7 miljoner kvinnor utsätts under ett år för sexuella trakasserier i kollektivtrafiken.
  • Varje år uteblir barn i 113 000 familjer från skolan på grund av våld i hemmet.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.