En man sitter framför en damm
Vattenprojektet

Vattenprojektet – Så funkar det

Utan vatten finns inget liv. Människorna i de peruanska bergen vid världens högsta tropiska glaciärer har redan fått känna på hur det känns när vattnet sinar. Vattenprojektet handlar om att med enkla, smarta lösningar ge hopp och möjlighet till en framtid.

Är det någonstans man vet att klimatförändringarna är på riktigt är det bland invånarna i de peruanska byarna Churia och Chaquicoccha där Diakonias samarbetsorganisation Huñuk Mayo arbetar.

Bergen som tornar ovanför dem ser inte längre ut som de brukar. Numera är de karga, nakna, kala, torra. Under sommarperioden växer inte längre gräs för djuren att beta här. Och lite längre upp, på topparna, är isen och snön borta. Den har smält och det har gått fort. Enbart 10 procent av isen återstår.

En kvinna med bebis på ryggen

90 procent av glaciärerna har smält

En del av människorna här, vid glaciärernas fot, bor på nästan 4600 meters höjd. Luften är syrefattig. Marken kärv. Att bo och leva här var tufft redan innan bristen på vatten, men ändå har man gjort det i hundratals år. Livet har gått sin gilla gång. Och glaciärerna har alltid försett människorna här med vatten. Vatten för att dricka sig otörstig. Vatten för att odla mat. Vatten för att hålla sig ren. Vatten för att tvätta kläder. Vatten till djuren…Vatten, vatten, vatten. Alla vet att utan vatten dör vi. På bara tio år har 90 procent av glaciären smält.

Tio år är ingenting. Hur kan situationen se ut om tio år till? Och tio år efter det. Att världens största glaciärer snart inte finns är ett starkt bevis på hur klimatförändringarna sker här och nu. Om det ska göras något behöver det göras fort. Men samtidigt som klimatförhandlingarna bland världens ledare drar ut på tiden smälter isen lite till. De återstående 10 procenten är snart ett minne blott. Och för invånarna vid glaciärerna i Peru är det redan för sent. Det går inte att trolla tillbaka snö och is på glaciärerna. Människorna här lever enkelt och är definitivt inte orsaken till klimatförändringarna. Men de är de som drabbas. De är tvungna att anpassa sig till att leva i ett nytt klimat.

Två kvinnor går framför berg

Det är här Diakonias arbete kommer in. Vi stödjer människorna så att de kan anpassa sig till den nya verkligheten. Hitta smarta sätt att hushålla med det vatten som finns. Vara innovativa vad gäller bevattning och odling. Det handlar om att damma av urgammal kunskap om hur man sparar på vatten. Odla ekologiskt för att inte förstöra marken ännu mer. Och plantera som skydd för kylan som nu slår till mer oförutsägbart än förut.

Plantan Putaja

Den magiska plantan

Invånarna här vet självklart hur Putucca, den magiska plantan, växer som bäst. Putucca trivs just där det är kargt, kallt och torrt. På hög höjd. Plantan har en förmåga att med sina rötter dra till sig vatten långt nere från grundvattnet.

Att Putucca, en planta lika motståndskraftig som människorna själva, växer just här känns inte som en slump.

Lokal kunskap ger hopp om en framtid

Invånarna har mycket kunskap. I många fall är det resurserna som saknas. Saker som verkar små för oss innebär stora förändringar för människorna här. Det kan vara att bygga ut ett system av vattenspridare för att spara vatten, bygga växthus så att barnen får äta mer varierad kost eller sätta igång byteshandel mellan byar på de olika höjderna så att de kan fokusera på vad de är bra på. Diakonias samarbetsorganisation stöttar, lär ut, visar och bistår och byborna lär sig för att med stolthet stå på egna ben.

När människorna här har lösningar för att överleva kan de fortsätta sina liv, uppfostra sina barn och se fram emot en framtid.

Berg oh klarblått vatten

Fakta om situationen

  • 71 procent av världens tropiska glaciärer ligger i Anderna i Peru.
  • 78 till 90 procent av dessa glaciärer kan ha smält mot slutet av decenniet på grund av klimatförändringarna.
  • I regionen Ayachucho där Diakonia arbetar finns det 25 vattendrag som startar i glaciärerna och förser människorna med vatten.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.