En kvinna i hatt och färgglad kjol sitter på en klippa och ler.
Vattenprojektet

”Dammen är en dröm som har blivit verklighet”

Klimatförändringarna gör att de naturliga vattenkällorna i Anderna i Peru torkar ut. Befolkningen i byn Totorabamba i Ayacucho har med Diakonias hjälp byggt en fördämning för att ha vatten till djur och växter året om.

Vi kommer till Totorabamba tidigt på morgonen. Det är kallt och dimman ligger fortfarande över byn när vi blir inbjudna till Jesica Godoy Mallquis hus för att äta frukost. Alla i familjen hjälps åt och vi serveras färsk regnbågslax och potatis och till det får vi varmt te att dricka. Det är mörkt inne i det lilla huset, det enda ljuset är elden där fisken tillagas.

- Att ta hand om vattnet borde vara en prioritet för alla, säger Jesica medan hon vänder fisken i stekpannan. Oljan sprakar.

Jesica deltog under 2022 i Diakonias kurser om genus och klimatförändringar.

En kvinna i hatt och röd kofta ser in i kameran.

– För oss kvinnor är bristen på vatten en otrolig stress. Det är vi som är ansvariga för allt där vatten används. Från att vi vaknar på morgonen och förbereder frukosten, under hela dagen använder vi vatten, ända till kvällen och kvällsmaten. Hur ska vi kunna ge våra barn mat om vi inte har vatten? 

- Befolkningen ökar men vattnet minskar, säger hon.

Anpassning till en ny verklighet

Byn Totorabamba ligger i de peruanska Anderna och här har invånarna arbetat hårt för att anpassa sig till den nya verklighet som klimatförändringarna har fört med sig. Jesica föddes i Totorabamba, nu bär hon sin egen dotter på ryggen när vi promenerar längre upp i bergen för att besöka dammen som invånarna byggt med stöd från Diakonia.

- Innan, när jag var yngre var verkligheten i vår by annorlunda. Det regnade mycket mer och gräset var grönt. Med klimatförändringarna är livet inte längre det samma, berättar Jorge Algoner Huamancusi som också bor i Totorabamba.

Byn har dricksvatten via kanaler men det vattnet räcker inte till alla dagliga sysslor och de förlängda perioderna av torka och glaciärernas försvinnande påverkar skördarna och djuren.

Diakonias samarbetsorganisation Huñuq Mayu har stöttat byn genom att bygga en fördämning längre upp i bergen som gör att det nu finns vatten året om och till att vattna grödor och ge till djuren.

- Dammen är en dröm som har blivit verklighet. Men vi har fortfarande en lång väg kvar att gå säger Jesica, för dammen är en lösning just nu men vi behöver alla ta ansvar för vår framtid.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.