Tre kvinnor och ett barn vandrar på en bred stig i ett skogsområde. De ser glada ut.
Honduras

Naturen är vår bästa vän

– Naturen är vår bästa vän, men vi behandlar den ofta som om den vore vår värsta fiende. Vi kan inte fortsätta använda så mycket kemikalier i jordbruket, det skapar sjukdomar hos såväl djur som människor, berättar Abel Ramos.

Abel är en av bönderna som genom Diakonias odlingsprojekt i Honduras lärt sig ekologisk odling.

Målet med projektet är att bönderna ska bli självförsörjande och få en bättre och mer mångsidig kost. Ett problem i Honduras är undernäring hos barn på grund av näringsfattig mat. Odlingsprojektet lär bönderna att odla fler typer av grönsaker och frukter. På så vis kan hela familjen äta sig mätt och få i sig de vitaminer och mineraler de behöver. De lär sig också att använda sig av växelodling för att odla grödor som passar klimatet och som skördas i perioder.

Ett barn står längst fram i bilden och tittar mot kameran, på en skogsstig. Bakom barnet står en kvinna.

Många barn i Honduras lider av undernäring. I projektet som Diakonia stödjer får 161 familjer lära sig att odla mer näringsrik kost.

I projektet används permakultur, en helhetssyn på jordens kretslopp som handlar om att bygga system som tar vara på vatten, odla i cirkelbruk och använda djurens avföring till gödsel.

Gör egen juice av frukt

– Många av de här idéerna om hur vi kan arbeta med jorden hade vi sen innan men vi behövde mer kunskap och en push för att implementera dem. Projektet har hjälpt oss med det, säger Abel Ramos.

Abel tillhör en av de 161 familjer som är med i ett av de två projekt som startats av Diakonias samarbetsorganisationer i Honduras. Familjerna träffas nån gång i månaden för att utbyta idéer och kunskap och stötta varandra. Idag är en sådan dag och Abel har med sig några perfekt mogna apelsiner från sin odling som han låter de andra i gruppen smaka på.

– Om du tar väl hand om ett apelsinträd behöver du aldrig mer köpa juice full av tillsatser till dina barn. I stället har du mogna frukter fulla med vitaminer att göra egen juice på, säger Abel.

Se videon där Abel berättar om hur han och de andra familjerna ställer om till cirkeljordbruk.

Grannar som hjälper varandra

Deltagarna fortsätter att berätta om sina projekt. Någon har byggt en vattentank och kan nu vattna sina växter även under torkan. En annan visar hur hon odlat sina grönsaker i växelodling, för att inte utarma jorden. En tredje har med ett naturligt bekämpningsmedel som han entusiastiskt visar upp. Abel berättar att han fått hjälp att bygga ett system för att omvandla gödsel till biogas. På så sätt påverkas inte miljön lika mycket.

– Det här är ett sätt för oss att hela tiden utvecklas och förbättras. Att dela med sig av det man kan och få hjälp skapar också en känsla av gemenskap med dina grannar och att vi bryr oss om varandras välmående, säger Abel.

Efter presentationerna visar José, en av de andra bönderna i gruppen, stolt upp sin odling. Han har alla möjliga grödor. Bland annat, tomater, jordnötter, kaffe och en rad tropiska frukter.

Närbild av en man med ljus hatt och stort leende. Mannen saknar framtänder.


– Mina grannar retade mig när jag började odla ekologiskt för det tar längre tid för grödorna att växa eftersom inga kemikalier används. De frågade varför jag envisades med det när det inte är lika lukrativt. De skulle se min odling nu, säger han och skrattar.

Tre personer vandrar på en stig i ett skogsområde. Runtom stigen är det högt gräs och höga buskar.

PROBLEM

  • Kemikalier vid konventionell odling förstör grundvattnet och gör att grödorna innehåller gifter som är skadliga för djur och människor.
  • Bönder odlar mycket av samma växter under lång tid, vilket utarmar jorden och leder till näringsfattig och ensidig kost.

LÖSNING

  • Bygga system för att bevara vatten så att växter kan vattnas även under torka.
  • Odla en större variation av grönsaker och frukter.
  • Växelodling så att jorden inte utarmas.
  • Använda naturliga bekämpningsmedel och naturgödsel.

RESULTAT

  • Bönderna blir självförsörjande och kan äta mer varierad mat med mindre kemikalier.
  • Barn får i sig den näring de behöver.
  • Grundvattnet och jorden bevaras.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.