Diakonia - Människor som förändrar världen
Vilma Siney är 22 år och ogift. Foto: Maria Torstensson

Guatemala: Svårt att prata om sex

I Guatemala är det få som pratar öppet om sex. Många unga vet alldeles för lite om sex och hur de kan skydda sig. Att unga flickor blir gravida är ett vanligt problem. En del flickor är inte mer än tolv - tretton år när de blir med barn. Att få tillgång till abort är väldigt svårt. Därför är sexualundervisning viktigt, både bland killar och tjejer. 

2014-01-29

- I vår kultur är det svårt att prata om sex, säger Leisly Mendez som tillhör mayakulturen och arbetar för Diakonias samarbetsorganisation Aigmim i Guatemala.

Därför var hon nervös när hon samlade kvinnorna i organisationen till ett möte om sex och samlevnad.

– Många hade aldrig någonsin, vare sig under uppväxten eller senare, pratat om sex. I början var de väldigt blyga, men sedan blev det tydligt hur många frågor de hade och hur de törstade efter information.

Leisly blev positivt överraskad av att intresset var så stort och hon bestämde sig för att ordna fler möten och bjuda in personer som är utbildade i att undervisa om sex och samlevnad.

Vilma, 22 och ogift

En av dem som varit med vid mötena är Vilma Siney, 22 år fyllda och fortfarande ogift.

– I min by bör man gifta sig i 14-15-årsåldern och det är föräldrarna som bestämmer med vem, säger hon.

Vilma har tur. Hennes föräldrar är annorlunda, de låter henne vänta. Därför kan hon studera till lärare.

Vilma bor i byn San Juan Sacatepéquez, en dryg timme från Guatemala City. När vi träffas har hon och ett tjugotal andra unga tjejer samlats hos organisationen Agims för att lära sig mer om sex och kvinnors rättigheter. Alla kommer från mindre byar runt omkring och alla är klädda i mayafolkets traditionella, färgsprakande dräkter.

Vet inget om sex

– När flickor gifter sig vet de ofta inte hur barn blir till. Man pratar inte om sex. Det är tabu. Och de flesta vet inte att det är förbjudet för en man att slå sin fru, säger Vilma.

Vilma är redan en ledargestalt i sin by. Det är henne kvinnorna frågar.

– Många tycker att jag är konstig, de säger att jag borde gifta mig. Men nu är vi faktiskt fyra tjejer i min by som vill vänta med att gifta oss, och långsamt börjar andra kvinnor se oss som förebilder. Vi vill själva bestämma över våra liv.

Pratar inte med kompisar

Eddy López är 21 år och han tycker att det är svårt att prata om sex med sina kompisar.

– Killar pratar inte seriöst om sex, säger han. Tyvärr är det vanligt att killar lämnar tjejen i sticket om hon blir gravid.

I skolan har de haft sexualkunskap vid ett par, tre tillfällen. Då har de läst ur en bok. Hans föräldrar har aldrig berört temat.

– Nej, mina föräldrar har inte sagt något om det. Vi har aldrig pratat om sex hemma, säger han.

Krav på killen

Tjejer som inte är gifta när de är 20 år betraktas som udda. Men för killar finns inte samma press.

– För oss finns andra problem, säger Eddy. Det är mannen som ska fixa ett hus åt familjen. Om man inte har råd att köpa eller bygga ett hus är det svårt att gifta sig.