Diakonia - Människor som förändrar världen
John och Maureen har installerat ett enkelt bevattningssystem på sin gård i Kwa-Vonza. Hit kommer hundratals bönder i området för att inspireras och lära sig mer om smarta odlingsmetoder.

John och Maureen hjälper jordbrukare

John och Maureen har hjälpt hundratals fattiga bönder till ett mer effektivt jordbruk. På deras gård får bönderna se hur de kan odla smartare och slippa hungern.

2015-07-28

Vattenmeloner har blivit John Muthuis och Maureen Museo Mwanzas paradfrukt. Söta och saftiga och riktigt lönsamma.

- Det är svårt att odla vattenmeloner här. Vi har experimenterat i flera år för att lyckas, säger John.

Melonerna behöver mycket gödsel och exakt rätt mängd vatten.

- Det är få som lyckas så konkurrensen är inte så stor, säger John och ler.

Odling anpassad till torkan

För några år sedan besökte John och Maureen en präst som visade hur han odlade smart och vattensnålt och hur man kunde få de torra åkrarna att blomstra.

- Vi tittade på varandra och sa: det där vore något för oss, säger Maureen.

Så de flyttade från den kenyanska kusten till Kwa-Vonza i Kitui-distriktet några timmars bilkörning från huvudstaden Nairobi och började odla.

- Vi såg att projektet som Diakonia stödjer var bra. Så vi gick med, säger John.

- Och vi har inte ångrat oss en sekund, säger Maureen.

Hjälper andra

Idag har de en viktig roll för hundratals bönder inom projektet – samma roll som den där prästen hade för dem: de ger inspiration och bevisar att det går att få grönskan att frodas i ett område som är hårt drabbat av torka.

- De flesta av våra grannar är fattiga. Det känns bra att kunna hjälpa dem till bättre skördar så att de slipper hungra, säger John och Maureen.

Marken i området är otroligt bördig.

- Här är det egentligen perfekt att odla, säger John. Om jag sätter en liten melonplanta idag så kan jag skörda om två och en halv månad. Vi får tre skördar per år. Det är fantastiskt!

Det finns bara ett litet problem: Det är torrt.

Fullt upp

- Men nu när vi har lärt oss sätt att samla upp regnvatten, använda anpassat utsäde och vattna på ett effektivt sätt, då går det faktiskt väldigt bra, säger han.

Maureen nickar.

- Vi jobbar i team. Vi älskar att jobba ihop. Jag är säljavdelningen, och han är produktionsavdelningen, säger Maureen medan hon pekar på John och skrattar.

Även om marken är bördig är jobbet som bonde här väldigt hårt.

- Vi hinner inte ens bråka, säger Maureen och ler. Eller förresten, när det är väldigt, väldigt mycket jobb, då kan det hända att vi gnabbas.

John ler och håller med.

Allra hårdast är vattningen. Därför har de just börjat konstbevattna.

- När vi har fått igång bevattningen ordentligt kan vi leva i total harmoni, säger John med en skämtsam blinkning till Maureen.

Hembyggd bevattning

Enkla svarta slangar med små hål exakt vid varje planta ligger utlagda i spenatåkern. De är kopplade till en liten plasttunna som står på ett hembyggt torn av trä. Varje gång spenaten ska vattnas går de och hämtar vatten i dammen där de samlar regnvatten, klättrar upp i det lilla tornet och tömmer vattnet i plasttunnan.

- Snart kommer vi att ha en vattenpump som pumpar vatten från dammen till tunnan. Det kommer att göra stor skillnad, säger John.

Han håller på att lära upp andra bönder i hur man konstbevattnar.

- Det är fantastiskt att kunna inspirera dem, att visa att det går att odla på ett smartare sätt. Det känns bra, säger John. Jag känner att det är min uppgift att hjälpa mina medmänniskor.