Diakonia - Människor som förändrar världen

Maritza i Peru skapade försörjning för tusentals jordbrukare

Det är först när kvinnorna får hälften av makten som verklig förändring kommer att ske, menar eldsjälen Maritza Marcavillaca Vargas.

2014-02-22

Skapade en marknad som försörjer åtta tusen jordbrukare

Vid ett första ögonkast ger hon intrycket av att vara en grönsaksförsäljare i mängden, där hon sitter och rensar bort de yttersta bladen på sin salladslök. Det är hon inte. Det är tack vare Maritza som veckomarknaden i Cuzco i Peru finns. Det tog henne sju år att få myndigheterna att permanenta den tidigare oanvända marknadsplatsen i utkanten av staden. Från början var de tvåhundra kvinnor, nu försörjer sig närmare åtta tusen jordbrukare på marknaden.
­– Och jag försöker förmå fler att ansluta sig, för tillsammans kan vi ta till vara på våra rättigheter, säger Maritza.

Urfolksfeminist

Maritza Marcavillaca Vargas kallar sig urfolksfeminist. Hon är quechua och har kämpat hårt – och kämpar – för såväl urfolkens som kvinnornas rättigheter. Men rättigheterna har hon betalat dyrt för. När hon började engagera sig fackligt anklagade hennes make henne för både otrohet och maktbegär.
­– Då var jag beroende och diskriminerad. Misshandlad både fysiskt och psykiskt, minns hon.

Fick stöd av Diakonias samarbetsorganisation Flora Tristán

Men genom Diakonias samarbetsorganisation, kvinnocentret Flora Tristán, lärde hon sig om hur demokrati, rättsväsende och kvinnors rättigheter hänger ihop. Tillräckligt för att utmana sin man att gå om det inte passade. Han stannade.

– Men jag var tvungen att bevisa mig genom mina handlingar, konstaterar hon.

Sparade ihop till en bit mark och såg till att barnen fick gå i skolan

Det var Maritza som sparade ihop till marken de äger och som såg till att de fem barnen utbildade sig. Tillsammans med barnen driver hon sen några år tillbaka en turistverksamhet och dessutom äger hon en liten affär, en bodega, i hembyn Urquillos.

– Allt detta utan att be maken om ett öre! säger hon stolt. Nu respekterar och uppskattar han mig.

Arbetar fackligt och politiskt f��r att förbättra urfolkens situation

Idag är Maritza ordförande för det kvinnoförbund i regionen som arbetar för att urfolkens jordbrukare och hantverkare ska bli delaktiga i beslut som rör dem.

Vid sidan av sitt fackliga engagemang arbetar hon också politiskt, trots att hon även där fått utstå trakasserier.

– Vi har inte tillträde till politiken. Vi blir diskriminerade av den enkla anledningen att vi tillhör ett urfolk. När de ser att vi har flätor och bär kjol avfärdar de oss som okunniga bönder, säger hon med en gest ner över sitt förkläde.

Kvinnorna måste nå hälften av makten

De lagar som finns för att stödja hennes rättigheter avfärdar hon som letra muerta, död text, inte värda pappret de är skrivna på. Och ingen verklig förändring kommer att ske, menar hon, förrän kvinnorna når hälften av makten. Därför försöker hon också att övertyga fler kvinnor om att ge sig in i politiken.
– Ensam kommer jag aldrig att lyckas att få männen att stödja mina förslag. Aldrig i livet! utbrister hon.

Drömmen: Fler kvinnor som tar makt över sina liv

Över tid kan hon ändå se att viss förändring skett, även i många mäns inställning.
– Hur jobbigt de än tycker att det är, så ser de nu att vi kan. Och om tio år kommer vi inte bara ha en Maritza utan flera och då kommer jag att känna mig lycklig, säger hon.