Diakonia - Människor som förändrar världen

Jean Louis intresse för lantbruk förändrade staden Leo

Jean Louis Diasso i Burkina Faso är en eldsjäl som brinner för förändring, som modigt jobbar tillsammans med andra för att människor i fattigdom ska få makt över sina liv.

2013-11-13

Problem med försäljning av produkter

Jean Louis Diasso flyttade för flera år ifrån sin födelsestad Leo, i Burkina Faso, för att bli bokhållare. Men när han fick reda på att det lokala lantbruket i Leo kämpade i motvind för att ge inkomst till lantbrukarna beslöt han sig för att åka tillbaka till Leo för att hjälpa till att lösa problemen.

- När jag kom tillbaka till Leo kunde jag starta några verksamheter, bland annat med uppfödning, odling och plantskolor. Men ensam kunde jag inte finna några lösningar, säjer Jean Louis.

Stödet från APME 2A blev till ESOP-Leo

Med sin vilja att förändra vände sig Jean Louis till Diakonias samarbetsorganisation APME 2A (Association pour la Promotion de la Petite et Moyenne Entreprise Agricole et Artisanat), som arbetar för att öka lokala bönders välfärd. Med stödet Jean Louis intiaitiv fick från APME 2A kunde han starta en egen organisation, ESOP-Leo (Entreprise de Services et Organisation de Producteurs), där han som grundare, direktör och entusiast snabbt fick många lokala bönder att ansluta sig till organisationen.

Sojan säkrar levebrödet året runt

Jean Louis syfte med ESOP-Leos arbete är att säkra inkomsterna för små och mellanstora bönder i Leo. Genom den visionen har ESOP-Leo idag avtal med över 750 närproducenter, som tillsammans levererar 165 ton soja under ett år. Jean Louis är övertygad om att sojan kommer att bidra till en positiv utveckling för bönderna, och han har redan sett resultat av detta.

Hållbara framtidsplaner

I framtiden har Jean Louis som mål att ESOP-Leo ska utvidga sitt nätverk till 1 000 närproducenter, och att ESOP-Leos verksamhet ska utvidgas utanför den egna provinsen. Jean Louis menar också att odlingen av soja kan bidra till en bättre hantering av klimatförändringarna.

- Med tanke på klimatförändringarna kan utvecklingen av odlingen och förädlingen av sojan vara en lösning till livsmedelsproblemen, avslutar Jean Louis.