Diakonia - Människor som förändrar världen

Jordanien: Hanaa al-Ramli kämpar för barns rätt att läsa

Hanaa al-Ramli i Jordanien är en eldsjäl som brinner för förändring, som modigt jobbar tillsammans med andra för att människor som lever i fattigdom ska få makt över sina liv.

2013-09-26

Böckerna ropade till henne

Hanaa al-Ramli minns i detalj hur det var första gången hon själv som barn steg in i ett bibliotek. Hon beskriver det som en närmast religiös upplevelse, hur dörren öppnades mot ett märkligt inre ljus och hur det kändes som om böckerna ropade till henne att röra dem och bläddra i dem.

Öppnat 27 bibliotek i Jordanien

På bara några år har Hanaa al-Ramlis projekt ”Kitabi Kitabak” – på svenska ”Min bok är din bok” – öppnat 27 bibliotek runt om i Jordanien. Över tusen volontärer inspirerar barnen med skrivarkurser och högläsning, tar med dem på utflykter till museer, ordnar sommarläger och mycket mer.

- Rätten till kunskap är till för alla, oavsett om du är fattig eller rik. Och när vi når dit kommer det att leda till att människor känner till sina rättigheter bättre - och att de dessutom klarar av att utkräva sina rättigheter. Kunskap är själva nyckeln, slår Hanaa al-Ramli fast.

Hanaa al-Ramlis bokprojekt startade som en enkel idé i Jordanien, men har sedan dess spridits till många länder i Mellanöstern och gett många barn möjlighet att lära sig läsa. Foto: Claes Herrlander

Presenterade sin idé på Facebook

Idén till projektet fick Hanaa al-Ramli när hennes båda söner växte ur sina barn- och ungdomsböcker. Varför inte skapa bibliotek i fattiga områden med hjälp av begagnade böcker, tänkte hon och lade fram sin idé på Facebook.

- Jag kunde inte drömma om det gensvar jag fick. Det kom femtio personer till första mötet och inom tre månader hade vi samlat in 5000 böcker och kunde starta vårt första bibliotek, säger Hanaa al-Ramli.

Lokala eldsjälar driver biblioteken

Biblioteket invigdes i juli 2009 i ett av Jordaniens mest utsatta flyktingläger i Jerash i Gaza. Sen dess har biblioteken öppnats i en mängd flyktingläger och fattiga områden runt om i Jordanien, alla bemannade av lokala eldsjälar som arbetar utan ersättning.

- De första åren arbetade vi helt utan budget. Jag gillar den utmaningen, att visa hur mycket man kan göra utan pengar, bara genom att jobba tillsammans, säger Hanaa al-Ramli.

Undervisning i internet och sociala medier

I flyktinglägret El-Hussein i Amman har en donation just möjliggjort inköp av datorer till en ny verksamhet; undervisning i datorkunskap och internet. Ungdomarna får lära sig att uttrycka sig via sociala medier och egna bloggar. Hanaa al-Ramli hoppas på att sprida den nya verksamheten till de andra biblioteken.

Alla barn kan påverka sin framtid

- Situationen för barn och ungdomar i flyktingläger är mycket svår. Min dröm har varit att kunna hjälpa dem, att ge dem bästa möjliga framtid. Det förtjänar de, säger Hanaa al-Ramli.

- Det finns så mycket kraft och energi hos de här barnen. De har alla möjligheter att påverka sin framtid och få ett bra liv.