Diakonia - Människor som förändrar världen
Niventhini Uthayakumar är idag stolt chipsproducent. Foto: Annette Wallqvist Niventhini Uthayakumar är idag stolt chipsproducent. Foto: Annette Wallqvist.

”Tack vare Suriya fick jag hopp om att kunna försörja mig själv”

Det fanns en tid då Niventhini Uthayakumar och hennes man ständigt bråkade om bristen på pengar till mat och skola för barnen. Till slut var hon så förtvivlad att hon försökte ta sitt liv. Allt vände när hon fick kontakt med organisationen Suriya. Nu har Niventhini Uthayakumar startat en egen verksamhet.

Niventhini Uthayakumar pekar stolt på platsen där hon tillverkar sina maniokchips. I en stor panna över öppen eld friterar hon 80 kilo maniokchips i veckan. Arbetet har gjort henne både självförsörjande och oberoende av sin man. Det dammar lätt över de bara fötterna när hon pilar fram och tillbaka över planen framför huset. Hon rör sig snabbt, angelägen om att visa allt hon åstadkommit tack vare sina nya inkomster. 

- Jag gör allt själv, säger hon och gläntar på locket till en svart plasttunna till brädden fylld med spröda maniokchips.

Familjen har alltid varit fattig, maken är fiskare och tidigare var inkomsterna beroende av om fiskelyckan var god. Niventhini Uthayakumar bidrog till försörjningen genom sin anställning på en mindre chipsfabrik. Men när paret fick sin andra dotter blev hon tvungen att jobba.

- Jag kunde inte lämna båda flickorna själva, särskilt inte den lilla, förklarar hon.

Stora konflikter om pengar

Slitningarna i familjen har länge varit stora och inte blev det bättre av att Niventhinis make prioriterade att försörja sin mamma och systrar, istället för fru och barn.

- Min svärfar har två fruar, men han bor bara med den ena och försörjer inte längre min svärmor. Min man känner ett ansvar för sin mamma och sina systrar. Men han har aldrig gett mig några pengar till vårt eget hushåll.

Konflikterna kring de ekonomiska prioriteringarna blev allt större, och därmed också Niventhinis förtvivlan. Hon hade inte råd med mat till barnen än mindre till att skicka dem till skolan. Till slut var hon så desperat att hon försökte ta sitt liv genom att bränna sig själv. Hela hennes vänstra arm och båda händerna är täckta av tjocka ärrbildningar.

Hjälp till våldsutsatta kvinnor

Diakonias samarbetsorganisation Suriya arbetar aktivt för att stärka marginaliserade och våldsutatta kvinnor. Via sitt lokala nätverk fick de höra talas om Niventhini Uthayakumars situation och kontaktade henne.

- Tack vare Suriya fick jag hopp om att kunna försörja mig själv. Eftersom jag hade erfarenhet av chipstillverkning bestämde vi att jag skulle börja med egen tillverkning hemma.

Med Suriyas hjälp fick Niventhini lära sig att hålla isär sin egen och verksamhetens ekonomi. Samt hur hon ska lägga upp arbetet för att det ska fungera i längden. Hon har också fått stöd och rådgivning så att hon ska känna sig mindre beroende av sin man.

- Nu vet jag hur en verksamhet ska drivas och det är bara jag som arbetar med det här företaget. Min man hjälper inte till, han transporterar varken maniok eller olja. Det är jag som gör allt med min cykel.

Hoppfull inför framtiden

Med pengarna hon tjänar har hon fått råd att byta ut sitt hus av palmblad mot ett stadigt i tegel. Hon byggde själv sitt nya hem tillsammans med sin mamma.

- Vi äter mat tre gånger om dagen och jag har råd att utbilda mina barn. Allt med pengar jag har tjänat själv.

Det vore att gå till överdrift att säga att 30-åriga Niventhini Uthayakumar är lycklig. Relationen till maken är fortfarande dålig, men hon är glad över att åtminstone ha större makt över sitt eget liv.

- Nu lever jag för att barnen ska få en utbildning och bli goda medborgare, men framförallt vill jag att de ska slippa råka ut för samma sak som jag.