Diakonia - Människor som förändrar världen
Rosemary har genom ELCT/BAKWATAs utbildningar och stödet från sin far fått modet att stå upp för sina rättigheter. Photo: Rogers Kamisa

Tanzania: Rosemary gick emot byns traditioner

Ständigt får vi bevis på hur viktiga våra investeringar i människor är. När Rosemary Donalds make dog förlorade hon automatiskt marken de ägde. Enda sättet att återfå marken och möjligheten till försörjning var att låta sig utnyttjas sexuellt av andra män i byn. Tack vare en kurs i kvinnors rättigheter som drivs av Diakonias samarbetsorganisation ELCT/BAKWATA fick Rosemary modet att kräva tillbaka sin mark. I dag är hon en stor förebild för byns kvinnor.

2013-09-01

Hennes makes död kom som en chock

Rosemary Donald gifte sig redan när hon var tretton år gammal, och har fram tills idag fött två barn varav ett är i livet. Under deras äktenskap hade Rosemary och hennes man lyckats köpa lite mark, och de hade precis börjat bygga ett hus när han plötsligt dog.

- När min man dog var jag helt chockad. Han lämnade mig med ett litet barn att ta hand om och enligt vår tradition förlorade jag automatiskt marken vi ägde till mina svärföräldrar tills jag gick med på att ha oskyddat sex med andra män. Först då skulle jag få tillbaka det som vi tillsammans ägde under vårt äktenskap, säger Rosemary.

Gick till ELCT/BAKWATAs SRHR-utbildning

Strax efter begravningen ville Rosemarys svärmor att Rosemary skulle genomgå en tradition kallad widow cleansing, så att hon återigen kunde bli en del av familjen. Rosemary hade dock hört talas om att flera änkor hade smittats med olika sexuellt överförbara infektioner (STIs) som hiv, och att andra hade blivit med barn med männen. Rosemary hade också deltagit i Diakonias samarbetsorganisation ELCT/BAKWATAs utbildning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Widow cleansing är en tradition som har pågått under en lång tid i byn där Rosemary lever. Traditionen säger att änkor är skyldiga att ha oskyddat sex med främmande män så att de kan "renas" och befrias från en förbannelse och därmed återigen accepteras av sina svärföräldrar. Männen som deltar i traditionen kallas "läkare" och sätter villkoren för hur och när den sexuella handlingen ska utföras.

Rosemary vägrade att lyda sin svärmor

SRHR-uitbildningen hjälpte Rosemary och andra kvinnor att inse hur vissa traditioner underminerar kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Med denna kunskap i ryggen vägrade Rosemary att gå med på sin bys traditioner, vilket förargade hennes svärmor. Lyckligtvis var hennes far mycket stöttande i hennes beslut och välkomnade henne tillbaka hem.

Kvinnors kroppar har rättigheter

Med hjälp av lokala juristassistenter fick Rosemary tillbaka sin mark från sin svärmor. Hon började därefter odla kassava och potatis som hon nu säljer för att ha råd att föda och ta hand om sitt barn. Flera nära familjemedlemmar har svårt att förstå hur hon kunde gå emot byns traditioner, och Rosemary tror att det beror på att de är omedvetna om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Hon är glad för att hon vågade ta beslutet att inte lyda sin svärmor.

- Efter att ha gått min egen väg känner jag mig väldigt bekväm och fri att ta hand om mitt barn. Mitt budskap till andra kvinnor är att vi har rättigheter gentemot våra kroppar. ELCT/BAKWATAs utbildning har lett till att fler och fler kvinnor går emot denna tradition, och det är bra. Utbildningarna bör fortsätta, så att hela samhällen blir medvetna om sexuella och reproduktiva rättigheter, säger Rosemary.