Diakonia - Människor som förändrar världen
Barnen ritar på Najdehs psykosociala center i Libanon. Barnen ritar på Najdehs psykosociala center i Libanon.

En oas för barn mitt i flyktinglägret

Flyktinglägret utanför Beirut i Libanon är en tuff plats. Här lever över 17 000 personer på ett område byggt för 5000. Men det finns ljuspunkter, som platsen vår samarbetsorganisation Najdeh har skapat där barn får chans att vara barn.

- Jag har rätt att ha ett namn, en nationalitet, att uttrycka mig, att ha ett hus, att ha en familj, att inte bli utnyttjad, att få ha en stor plats att leka på, 11-åriga Hanaa rabblar sina rättigheter fort och sprudlande när vi möter henne. Nästan så hon snubblar på orden. Hanaa är född här i flyktinglägret.

Det här lägret borde inte vara en plats för barn. Men här bor barn. Överallt. I små fuktiga lägenheter med trasiga betongväggar där familjerna bokstavligen sover på varandra. Det är trångt och smutsigt. Elledningar hänger kors och tvärs mellan droppande vattenledningar.

Så får barnen chans att vara barn

Men mitt i detta finns det en annan slags plats – Najdehs psykoterapeutiska center för barn. Det är en plats som ger hopp om framtiden. Här är rummen illrosa och gula och väggarna fyllda med pyssel. Orangea och klargröna plaststolar står utspridda på golvet.

- Det är så mycket misär här. När jag får ett barn att le känner jag att jag har lyckats, säger psykologen Ola Khalib som arbetat på centret sedan 2014.

De flesta barnen som kommer dit är hyperaktiva, stressade och utåtagerande på grund av trauman från krig och våldsamheter första gången. Men med hjälp av dans, lek och andra terapeutiska metoder får barnen stöd att uttrycka sig och bearbeta sina upplevelser och sin vardag. Både själva och i aktiviteter tillsammans med sina föräldrar.

- Jag minns en tioårig pojke. Han hade aldrig ett leende på läpparna, det var som bortblåst. Han visade inga uttryck alls. Jag använde tekniken storytelling och upptäckte att han hade en fantastisk livlig fantasi. Han fick då göra en bok av sina fantasier i terapisessionerna, berättar Ola.

Och efter sessionerna började pojken öppna sig, och berätta både för psykologen och sin mamma hur han kände. Innan terapin hade han svårt i skolan men efter en tid hos Najdeh vände även det.

Hanaa beskriver vad lycka är för henne: ”När hela min familjär är samlad, när jag är med mina vänner och när mina lärare och jag studerar tillsammans.”


Vad en lugn plats kan göra

Hanaa är ett av de 90 barn som dagligen kommer till centret och deltar i verksamheten. Hon är, som många andra, född i lägret.

- Jag  tycker inte om Shatila alls, för jag är livrädd för de som bara skjuter plötsligt. Jag blir blickstilla och jättejätterädd. För en månad sedan lekte jag med min kompis i en av gränderna och hörde skotten av pistoler. Två personer dog. Jag såg blodet komma ut från den enas hjärta och den andras hals. Och jag hatar soporna. Det stinker och är äckligt.

Innan Hanaa började gå till Najdeh center var hon tillbakadragen och blyg. Nu har hon blivit social och framåt, berättar hennes mamma.
- På centret gör vi allt tillsammans. Läxor och dansar och så. Jag älskar när jag är runt vänner, jag älskar att rita och jag brukar rita det som jag gillar, berättar Hanaa och ler.

En pedagog sitter framför en mobiltelefon med två fingerdockor Najdeh center möter barnen där det går - digitalt och utomhus. Mötena är dagens höjdpunkt för många barn.

Coronaanpassad verksamhet

Under den pågående coronapandemin har Najdeh center anpassat verksamheten och de träffar ni barnen utomhus eller digitalt. Hanaa berättar:
– Vi vet alla att vi lever i en svår tid nu på grund av coronapandemin. Det är jättetråkigt eftersom vi inte får gå till skolan eller Najdeh center. Vi får inte ens besöka våra kusiner eller kompisar. Det som hjälper mig under den här pandemin är att vår lärare på Najdeh center organiserar lektioner och träffar online. Där kan vi måla, spela och göra hantverk tillsammans, ändå.

Kritpaket
Läs mer