Diakonia - Människor som förändrar världen
Kvinna mjölkar en ko Margarita Huamaní och hennes familj har drabbats hårt av klimatförändringarna. De måste hitta nya sätt att klara vardagen.

"Vi måste anpassa oss"

– Det är varmare nu och solen bränner starkare. Regnperioderna är osäkra, det blir svårare att odla och det finns knappt något vatten. Men vi anpassar oss så gott det går genom nya metoder, säger Margarita Huamaní som bor i byn Chaquicoccha i Peru.

Det är morgon och dags att mjölka. Margarita tar hinken och sätter ner pallen vid kon som har sin lilla kalv bredvid sig. Hon klappar den och pratar lugnande. Efter en stund är hinken full och Margarita går upp mot huset. Några timmar senare bjuder hon på ny-ystad ost.  

Margaritas man, Eugenio Callahua, är född i Chaquicoccha.
– Att bo i stan är inte för mig. Jag är född att leva på landet, att odla, säger Eugenio och visar sina händer som är täckta med jord från morgonens arbete.

Nya sätt att jobba

Situationen för bönderna har försvårats. Klimatförändringarna har tvingat dem att anpassa sig och leta nya, smarta lösningar.

– Allt är mer osäkert nu, men vi hittar nya sätt att arbeta, berättar Eugenio.
Tillsammans med Margarita började han plantera träd för att skydda sina grödor från kölden som nu slår till mer oreglerat. Efter ett tag fick de kontakt med Diakonias samarbetsorganisation Huñuq Mayu som kom med idéer om hur de kunde spara vatten och sedan kanalisera det.

Organisationen hjälpte också till att installera vattenspridare för att grödorna inte ska dö när torkan plötsligt slår till.
– Det fanns mycket kunskap i byn sedan innan men vi har stöttat med material och installationer för mer hållbar odling, berättar Alberto Chacchi Meneses, jordbruksingenjör på Huñuq Mayu.

Eugenio är född här i bergen. Mycket har förändrats de senaste tio årren. Nu har han hittat nya sätt att spara och använda det livsviktiga vattnet.

Säkrare odling

Alla i byn arbetar nu kollektivt för att förbättra odlingsmöjligheterna och anpassa sig till nya system.
– Vi har avancerat mycket i hur vi tar vara på, och använder vattnet för att odla ekologiska grönsaker, berättar Eugenio. Det gör odlingen mer säker. Förut visste vi aldrig hur mycket vi skulle få ut. Vi var beroende av det nyckfulla väderförändringarna.

Säljer på marknaden

Förut odlade invånarna i byn bara för självförsörjning. Med hjälp av vattensystemen är odlingen nu mer säkrad och de kan därför sälja sina produkter på marknaden.
– Vi har 150 sorters potatis nu, berättar Eugenio stolt och skär upp en potatis som är alldeles lila inuti.

Skydd mot regn och blåst

De har också fått hjälp att bygga växthus som skyddar från regn och blåst.
– Allt vi odlar är ekologiskt. Många använder mycket kemikalier nu när klimatförändringarna gör odlingen mer instabil. De får ut större skördar så, men jag använder bara naturlig kompost, det är mycket bättre och hållbarare för alla, avslutar Eugenio.

Glaciärerna smälter

I Anderna i Peru finns världens största tropiska glaciärer. Glaciärerna är viktiga vattenreservoarer som ger vatten till hela regionen under de torra perioderna.

Under de senaste 10 åren har ca 90 procent av glaciärerna smält på grund av temperaturökningen. Vattenbristen är akut.

Vädret har förändrats extremt. Torrperioderna är längre och regnperioderna är osäkra. Ibland slår kylan till plötsligt och hagelstormar slår ut skördarna.

I den lilla byn Chaquicoccha där Eugenio och Margarita bor arbetar Diakonias samarbetsorganisation Huñuq Mayu för att hitta nya smarta sätt att odla. Det handlar bland annat om att ta vara på regnvatten, konstbevattna och att skydda odlingarna på olika sätt, exempelvis med buskar och växthus.