Vattenprojektet

För att vatten är liv

Allt liv behöver vatten för att överleva. Du, jag, djur och växter. Diakonias vattenprojekt är ett rop på hjälp från de som gjort minst för att orsaka klimatförändringarna, men som drabbas hårdast. I bergsbyar på tusentals meters höjd i de peruanska Anderna kämpar befolkningen för sin överlevnad.

Endast en bråkdel av glaciärerna som ger dem vatten finns kvar. Och för varje dag smälter ytterligare en del bort. Genom Vattenprojektet kan du vara med och rädda liv.

En kvinna med hatt och turkos blus håller upp en knippe grönsaker i handen.

Kvinnorna som rustar för ett förändrat klimat

Luisas by ligger över 3000 meter över havet och är helt beroende av vattnet som rinner ner från bergen. Här bildade 15 kvinnor en förening, som tillsammans har byggt ett växthus, gått kurser i ekologisk odling – och i kvinnors rättigheter.

– Jag vill att kvinnorna i byn ska fortsätta lära sig nya saker för att bli självständiga och växa som personer, säger föreningens ordförande Hermelinda.

Dammar som räddar liv

Diakonias Vattenprojekt handlar om att ge familjer i Andernas bergsbyar möjligheten att odla trots att klimatförändringarna gör det svårt.

Två kvinnor med hattar och färgglada kläder sitter på marken i ett kargt landskap.

Vattenprojektet – så funkar det

90 procent av de tropiska glaciärerna i Anderna är redan borta. Människorna som lever av dess vatten är hotade. Vattenprojektet handlar om att med enkla, smarta lösningar ge hopp och möjlighet till en framtid.

En kvinna i hatt och färgglad kjol sitter på en klippa och ler.

Dammen var en dröm som blev verklighet

Byn Totorabamba har drabbats hårt av klimatförändringarna. Med stöd från Diakonia och vår samarbetsorganisation har invånarna byggt en damm. Nu finns det vatten året om till att vattna grödor och ge till djuren.

En man med keps och randig tröja pratar och gestikulerar med händerna.

Fem frågor till Alberto

Alberto Chacchi Menenes är jordbruksingenjör på Diakonias samarbetsorganisation Huñuk Mayo som arbetar med vattenprojektet. Här svarar han på frågor om projektet. Har du fler frågor – mejla oss!

En kvinna med keps i framgrunden, en grupp människor längre bak.

Reflektion

"Utan vatten kan jag inte studera"

Elin Stenung från Diakonia har besökt Ayacucho i peruanska Anderna. Hon har sett hur torkan förstör skördar och hur glaciärerna smälter på nära håll. Hon reflekterar över hur bristen på vatten påverkar allt. Vattenbristen ökar risken för fattigdom och ojämlikhet –  det handlar inte bara om att sakna dricksvatten.

Plantan Putaja

Putucca, den magiska plantan

Putucca är en planta som växer på hög höjd i Anderna. Bland folket här är den känd som “vattenmodern” eller “plantan som kallar på vatten”. Plantan har förmågan att dra till sig grundvatten. När plantan dras upp ur jorden kommer även en ström av vatten som den dragit till sig. Den är också viktig för att fånga upp koldioxid från luften. Människorna i Anderna har alltid haft kunskap om hur plantan odlas och dess egenskaper. Från Diakonias samarbetsorganisation får de mer stöd för att kunna odla fler magiska plantor.

Din gåva är viktig

Bli månadsgivare

Vattenprojektet är ett rop på hjälp. Du kan vara med och rädda liv.

Vattenbrist i Anderna

Glaciären som gav oss vatten har försvunnit, berättar Margarita. Hör hennes egna ord om livet med konstant brist på vatten.