En grafisk bild med symbolen för mänskliga rättigheter, tre personer.
Nyhet

Demokrati + mänskliga rättigheter = sant!

2021-12-03

Konfliktfria naturresurser, demokratirörelser i Centralamerika och svenskt bistånd i en ny tid. Det är vad Diakonias seminarier under årets Mänskliga Rättighetsdagar kommer handla om!

Måndagen den 6 december startar årets upplaga av Mänskliga Rättighetsdagarna. Det är Nordens största forum för mänskliga rättigheter som arrangerats sedan 2000. Årets tema är ”Demokrati + mänskliga rättigheter = sant!”.

– Temat för Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg är högaktuellt. Vi ser en negativ utveckling för demokratin i flera delar av världen idag. Mänskliga rättigheter inskränks och det demokratiska utrymmet för civilsamhället krymper på flera håll. Därför känns det väldigt angeläget att lyfta dessa frågor under Mänskliga Rättighetsdagarna och vi är stolta att kunna presentera ett riktigt intressant program, säger Malin Slätis, projektledare för MR-dagarna.

Diakonias seminarieprogram

Bland punkterna i årets program bjuder Diakonia in till tre seminarier.

Brott mot mänskliga rättigheter och priset för en klimatvänlig teknik

Omställningen till klimatvänlig teknik i den rika delen av världen kräver naturresurser. Men det är de fattigaste och mest utsatta människorna som får betala för det. Konflikter och brott mot mänskliga rättigheter i regionerna där naturresurserna utvinns förstör människoliv. Är detta en oundviklig intressekonflikt?

Inbjudna talare till seminariet är:

  • Eva Bennis, chef Responsible Purchasing på Volvo Group, som är norra Europas största inköpsorganisation.
  • Clara Debeve, VD på European Network for Central Africa (EurAc). Nätverket EurAc består av 34 europeiska organisationer som stödjer det civila samhället i Burundi, DR Kongo och Rwanda.
  • Tobias Persson, Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys). Tobias är chefssekreterare i utredningen för att säkerställa en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral.
  • Adam Schafer, chef för Supply Chain Sustainability på Intel Corporation. Han jobbar bland annat med frågor som rör hållbarhet, mänskliga rättigheter, företagets "konfliktfria" mineraler, och programmet för mångfald och inkludering i leveranskedjan.

    Moderator är Diakonias rådgivare inom konflikt och rättvisa, Joakim Wohlfeil. Med sin bakgrund inom IT- och telekombranschen är han även en erfaren rådgivare inom näringsliv och mänskliga rättigheter, och en populär föreläsare om naturresurser i relation till konflikt och utveckling. Seminariet hålls på måndag 6 december kl 14:30 och sker digitalt via länk. Läs mer här!

    Stötta de modiga – försvara demokratin i Centralamerika

    Situationen för demokrati, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och klimatfrågan blir allt värre i Centralamerika. Men motståndet växer i det civila samhället. En ny generation har vuxit upp, bättre utbildad, med tillgång till sociala medier och törstande efter deltagande i samhällsbygget. Århundraden av våld och rädsla har övervunnits, befolkningen har engagerat sig i lokala utvecklingsprocesser, ursprungsbefolkningen fått hävda sina rättigheter och kvinnor börjat delta i politiken – mot könsbaserat våld och för att få kontrollera sin egen kropp.

    I detta seminarium kommer vi att höra röster från feminister, ungdomar och erfarna aktivister som står upp för Centralamerikas demokrati.

    Panelister i seminariet:

    • Anders Kompass, tidigare diplomat och FN-medarbetare. Sedan 2021 är han ordförande för Individuell Människohjälp.
    • Diana Laitinen Carlsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
    • Helena Storckenfeldt, riksdagsledamot för Moderaterna.

      Journalisten och författaren Erik Halkjaer modererar samtalet, som organiseras av Diakonia, Act Svenska Kyrkan, IM, Plan Sverige och We Effect. Samtalet äger rum tisdag den 7 december kl 9:00. Läs mer här!

      Bistånd i en ny tid

      Efter den katastrofala utvecklingen i Afghanistan ställer många frågan om vad bistånd egentligen kan göra för skillnad. Vad kan biståndet göra i länder som blir alltmer odemokratiska och auktoritära - behöver vi bli tydligare kring vad biståndet gör och har för begränsningar i denna nya tid? Vad kan vi vänta oss för resultat av bistånd där den politiska situationen går bakåt? Eller riskerar jakten på mätbara resultat bli kontraproduktiv i miljöer där biståndet måste ta risker?

      Deltagare i panelen är:

      • Carin Jämtin, generaldirektör på Sida.
      • Helena Storckenfeldt, riksdagsledamot för Moderaterna.
      • Janet Vähämäki, forskare på Stockholm Environment Institute (SEI) och på SCORE, Stockholms Centrum för forskning om offentlig förvaltning.
      • Janine Alm Ericson, riksdagsledamot för Miljöpartiet.
      • Lena Ingelstam, generalsekreterare på Diakonia.

        Modererar gör Mats Hårsmar från Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Seminariet om bistånd hålls på tisdag den 7 december kl 12:30. Läs mer här!

        MR-dagarna äger rum 6-7 december på Svenska Mässan i Göteborg.
        Biljetter till evenemanget hittar du här.
        Hela programmet för MR-dagarna finns här.