Diakonia - Människor som förändrar världen

Ambassadörer som vill förändra

Här möter du några av våra ambassadörer; kända personer som på olika sätt samarbetar med Diakonia. Precis som du och många eldsjälar runt om i världen är de människor som har fått nog. Vi drömmer om rättvisa för alla, drivs av hopp och visioner och har den bergfasta övertygelsen att det går att förändra världen. Tillsammans!

2018-05-15

Emil Jensen under sin resa till Sri Lanka tillsammans med Diakonia.

Emil Jensen

Emil Jensen är artist och poet som sprider engagemang för solidaritet och en rättvis värld. Han är också en av Diakonias ambassadörer. 

- Det jag tycker är extra fantastiskt med Diakonia är att de jobbar med strukturer och förändring på ett djupare plan. Det handlar inte bara om att ”nu ska vi lyckligt lottade hjälpa några stackare”, utan om att bistå och stötta dem som kämpar för barnrätt, jämställdhet och arbetsrätt. Och där har vi minst lika mycket att lära av dem som dem av oss, säger Emil Jensen.

Sett biståndet på plats

Våren 2015 reste Emil Jensen med Diakonia till Sri Lanka. Där fick han se hur det långsiktiga biståndet fungerar. Resan gjorde stort intryck och resulterade bland annat i flera poem och en serie korta filmer.

"Labyrinten: Om bistånd, rikedom, fattigdom, vi och dom" visas på Myntkabinettet i Stockholm sommaren 2015.

Ulf Frödin

Ulf Frödin medverkar sedan många år i Dagens Nyheter och Diakonias tidning Dela Med med fyndiga illustrationer som kommenterar något aktuellt. Det är också hans bilder som är den röda tråden i utställningen "Labyrinten: Om bistånd, rikedom, fattigdom, vi och dom" på Myntkabinettet i Stockholm. 

- Jag är tecknare och tecknar kommenterar till dagsaktuella händelser. Jag tror på skratt, rättvisa och demokrati. Och inte bara i Sverige, utan överallt. Det är lätt att säga. Svårare att göra. Med ett skratt kan man ta sig an svåra frågor. Det är beprövat. Att skratta åt eländet är ett sätt att fördriva det. Men det räcker inte. Därför arbetar jag med Diakonia. Deras syn på bistånd och biståndets innehåll är något jag delar, som att med organisationer på plats arbeta för frihet, jämställdhet och mänskliga rättigheter”

Läs mer om utställningen Labyrinten med Ulf Frödins illustrationer

Diakonias tidning Dela Med

Samarbetet med Ulf Frödin har pågått i många år i form av träffsäkra teckningar, kommentarer till samtiden, i Diakonias tidning Dela Med. Observera att Dela Med produceras inte längre.

Mikael "Zifa" Eriksson

Artisten Mikael "Zifa" Eriksson stöder och samarbetar med Diakonia. När Diakonia besöker församlingar runt om i landet leder Zifa ofta kör- och dansworkshops och förmedlar energi, inspiration och klokskap!

Zifa är uppvuxen i Kongo-Kinshasa och använder de kongolesiska rytmerna som tillsammans med musiken är garanterat medryckande! Han är välkänd bland dem som gillar modern afrikansk musik. Han har spelat in flera skivor, hans låtar hörs i radio och han kan ses på såväl små scener som i Globen.

Om engagemanget i Diakonias arbete

När Zifa ska förklara varför han stödjer och samarbetar med Diakonia så citerar han spontant F.W. Robertson (1816 - 1853), anglikansk präst och berömd predikant:
"Sanning är given, inte för att funderas på, utan för att göras. Livet är en handling, inte en tanke."

- Jag väljer att handla och förändra världen genom Diakonia, säger Zifa.