
Skolprojektet – så funkar det
Diakonias skolprojekt är till för barn som riskerar att hamna utanför samhället och som behöver en trygg plats i vardagen. Skolprojektet handlar om så mycket mer än bara skola. Det är också en möjlighet till en bättre framtid.
I norra Thailand ligger gränsstaden Mae Sot och miljonstaden Chiang Mai. Behoven och utmaningarna i de två städerna skiljer sig åt. Men i båda finns många barn som riskerar att hamna utanför samhället och som behöver en trygg plats i vardagen.
Mae Sot ligger precis på gränsen till Myanmar. Floden Moei är det enda som skiljer länderna åt. Officiellt bor det cirka 200 000 migrantarbetare från Myanmar här. Men mörkertalet är stort eftersom många tagit sig illegalt över gränsen. Konflikten i hemlandet gör det svårt för många i Myanmar att få jobb. Lösningen blir att ta sig till Thailand – trots att det innebär att överge sitt hemland. Tanken för de allra flesta är att stanna tillfälligt.
Migrantarbetarna tar ofta med sig hela familjen när de söker arbete. Barnen har rätt att gå i thailändsk skola, men undervisningen sker oftast på thai – som få burmesiska migranter pratar. För de familjer som stannar länge i Thailand kan det vara bra att lära sig thai så att barnen integreras i samhället. Men för de barn som bara stannar i landet en begränsad tid är undervisning på thai en dålig lösning. När barnen återvänder till Myanmar får de ofta svårt i skolan eftersom de tappat både viktig modersmålsundervisning och läst utifrån en helt annan läroplan.
Diakonia har därför startat skolor med barnens bästa i fokus. Här får de undervisning på sitt hemspråk, möjlighet att lära sig thai och en trygg plats att vara på när föräldrarna arbetar långa dagar. Skolorna lägger stort fokus på att barnen ska hitta ett självledarskap och få en ljus framtid.

"De kommer skapa en fredligare värld"
”Vi ser det som att vi sår ett frö, som att vi planterar ett litet träd som växer upp till framtida generationer. Vi ser barn och tonåringar som en dag kommer att bli vuxna och som kommer att skapa en bättre och fredligare värld. Innan dess behöver de vissa färdigheter och kunskaper, så vi vattnar och uppfostrar dem längs vägen.”
Su Htet Lwin, programansvarig Help without Frontiers.
En av eleverna är Ma Tha Zin Soe. Hon är 18 år och ska snart ta sin examen. Ma Tha Zin Soe drömmer om att en dag bli lärare eller doktor, men hon vet att det krävs hårt arbete för att nå dit. Vid sidan av sina egna studier lär hon ut burmesiska, engelska och matte till yngre barn på skolan.
– Jag gillar mest att lära ut matte, men hjälper till där det behövs, säger hon. Precis som vilken annan 18-åring som helst gillar hon att umgås med sina kompisar och scrolla TikTok när hon får en stund över.
Unga som begått brott får en andra chans med Skolprojektet
Diakonias skolprojekt omfattar också ungdomar mellan 14 och 18 år som tidigt hamnat snett i livet och placerats på särskilda ungdomsanstalter som också fungerar som skolor. Anstalterna ligger i staden Chiang Mai, några mil öster om Mae Sot.
Ungdomarna känner sig sällan som en del av samhället. Många av dem kommer från etniska minoriteter, eller är barn till statslösa arbetare eller migrantarbetare. För att de ska kunna forma sin framtid är det avgörande med en trygg plats att vara på och någon som visar dem en väg ut ur kriminaliteten. I Diakonias skolprojekt ingår aktiviteter som gör klivet ut i samhället lättare för ungdomarna.
– Jag uppmuntrar alla ungdomar som jag möter att sätta upp mål för sina liv. Och när de gjort det så hjälps vi åt att hitta vägar för att nå det målet, säger Ar-non Thongngae, som är lärare på Regional Juvenile Vocational Training Centre i Chiang Mai.
Förutom att läsa vanliga skolämnen deltar ungdomarna i aktiviteter som att sälja fika i ett café, genomföra utställningar eller träna thaiboxning. Målet är att stärka ungdomarnas självkänsla och ge dem möjlighet att uttrycka sig.

"Jag blir lycklig varje gång det går vägen"
Läraren Atthaset Suksrirad jobbar med ungdomar på Regional Juvenile Vocational Training Centre i Chiang Mai.
– Målet för oss som arbetar här är att ungdomarna ska ta sig härifrån och bli en del av samhället. Jag blir lycklig över mitt jobb varje gång det går vägen, säger läraren.

Snabbfakta om Skolprojektet
Var: I norra Thailand
För vem: Barn och unga som hamnar utanför skolsystemet
Åldrar: 6–18 år
Språk: Burmesiska och thai
Upplägg: Barnen läser klassiska skolämnen för att lära sig läsa, skriva och räkna. Men även kreativa och samhällsförberedande aktiviteter som matlagning, sälja fika i caféer eller videoskapande.