Två händer som skriver i en skrivbok på thai, sett ovanifrån.
Skolprojektet

Skolprojektet – så funkar det

Diakonias skolprojekt är till för barn och unga som riskerar att hamna utanför samhället och som behöver en trygg plats i vardagen. Skolprojektet handlar om så mycket mer än bara skola. Det är också en möjlighet till en bättre framtid.

Skolprojektet ger unga som hamnat utanför skolsystemet en andra chans. Det kan till exempel handla om ungdomar som, på grund av en trasig uppväxt, hamnat snett i samhället och begått brott. Ofta rör det sig om droghandel eller prostitution.

I staden Chiang Mai, några mil öster om Mae Sot, ligger särskilda ungdomsanstalter. Här placeras unga människor som begått brott. Och det är på dessa anstalter som Skolprojektet drivs - så att ungdomarna får en utbildning, en tro på sig själva och viktig kunskap för livet. De rustar dem för framtiden.

Ungdomarna känner sig sällan som en del av samhället. Många av dem kommer från etniska minoriteter, eller är barn till statslösa arbetare eller migrantarbetare. För att de ska kunna forma sin framtid är det avgörande med en trygg plats att vara på och någon som visar dem en väg ut ur kriminaliteten. I Diakonias skolprojekt ingår aktiviteter som gör klivet ut i samhället lättare för ungdomarna. Förutom att få både grundskole- och yrkesutbildning, får ungdomarna också hjälp att byta miljö, få en meningsfull sysselsättning och skapa en hållbar förändring för framtiden.

– Jag uppmuntrar alla ungdomar som jag möter att sätta upp mål för sina liv. Och när de gjort det så hjälps vi åt att hitta vägar för att nå det målet, säger Ar-non Thongngae, som är lärare på Regional Juvenile Vocational Training Centre i Chiang Mai.

Utöver att läsa vanliga skolämnen deltar ungdomarna i aktiviteter som att sälja fika i ett café, genomföra utställningar eller träna thaiboxning. Målet är att stärka ungdomarnas självkänsla och ge dem möjlighet att uttrycka sig.

Man i en trädgård

"Jag blir lycklig varje gång det går vägen"

Läraren Atthaset Suksrirad jobbar med ungdomar på Regional Juvenile Vocational Training Centre i Chiang Mai.

– Målet för oss som arbetar här är att ungdomarna ska ta sig härifrån och bli en del av samhället. Jag blir lycklig över mitt jobb varje gång det går vägen, säger läraren.

Grind med texten school på.

Snabbfakta om Skolprojektet

Var: I norra Thailand

För vem: Barn och unga som hamnar utanför skolsystemet

Åldrar: 14–18 år

Språk: Burmesiska och thai

Upplägg: Barnen läser klassiska skolämnen för att lära sig läsa, skriva och räkna. Men även kreativa och yrkesförberedande aktiviteter som matlagning, sälja fika i caféer eller videoskapande.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.