Aummaritta gör ett hjärta med händerna framför sitt ansikte
Skolprojektet

”Mitt liv har blivit bättre än jag vågat drömma om”

– Det viktigaste med skolprojektet är att vi blir lyssnade på och lär oss att tro på oss själva.
Det säger den före detta eleven Aummaritta Somjai, som studerar till advokat och är tacksam för den vändning hennes liv tagit.

Aummaritta är en av de ungdomar som kommit i kontakt med Diakonias skolprojekt på en ungdomsanstalt. Dit kom hon efter att ha hoppat av skolan och dragits in i ett liv med droger och prostitution.
– Jag hade inga problem som liten, allt var bra tills jag flyttade till min farmor och faster. Min faster var jobbig, hon klagade jämt på mig. Till slut fick jag nog och rymde hemifrån, berättar Aummaritta.

Det blev en stökig tid och när Aummaritta efterlystes av polisen lämnade hon sin hemby i norra Thailand och reste de 80 milen till Pattaya i hopp om att kunna gömma sig. Men till slut blev hon arresterad ändå. Då hade hon hunnit få en liten dotter på 7 månader.

Dottern höll Aummaritta vid liv

Aummaritta Somjai anklagades för nio olika brott och dömdes till 12 års fängelse, till en början på ungdomsanstalt.
– Det blev en chock. I början hade jag svårt att acceptera min dom och tänkte hela tiden på självmord. Men samtidigt oroade jag mig för min dotter och tanken på henne höll mig vid liv.

I hopp om att få ett förkortat straff började Aummaritta delta i alla aktiviteter som erbjöds. Det var så hon kom i kontakt med Diakonias samarbetsorganisation Focus, som håller i skolprojektet på anstalten.
– När Focus kom in, kände jag för första gången att det var någon som trodde på mig.

Blev lyssnad på

Aummaritta och de andra unga flickorna fick kartlägga sina liv, sätta ord på alla sina misstag och känslor de hade. Sen fick de lära sig att uttrycka sig via dramaklasser.
– Jag fick prata om min historia, mina känslor och jag blev lyssnad på. Det gjorde att min självkänsla växte. Plötsligt började jag känna att jag klarar av saker som jag aldrig gjort tidigare.

En ung kvinna visar upp en knuten näve

Många av ungdomarna på centret är oroliga för hur det ska bli när de kommer ut. De är rädda för att de är dömda i andra människors ögon.

– Men Focus fick oss att känna att det inte alls behöver vara så. Det gav hopp för framtiden.

Nya möjligheter

Aummaritta blev mer och mer engagerad i skolarbetet. Hon skrev en uppsats som hon vann ett pris för och blev otroligt stolt över sig själv.
– Jag började känna att när man gör goda saker, så uppstår nya möjligheter.

På anstalten fick Aummaritta möjlighet att avsluta sina gymnasiestudier, och kort därefter fick hon sitt straff förkortat och blev fri. Nu är Aummaritta 25 år och läser på universitetet.

– Det hade jag aldrig vågat drömma om. Jag vill bli advokat. Det bästa med Focus är att de lär oss att tänka utanför ramarna. När jag mötte dem första gången, trodde jag att de bara skulle komma någon enstaka gång. Men sen insåg jag att de lämnar oss inte.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.