En stor grupp med leende och glada barn med händerna i luften står framför ett litet hus.
Här finns vi

Zambia

Mer än hälften av zambierna lever i fattigdom, de flesta av dem på landsbygden. Orättvisor mellan kvinnor och män slår hårt mot flickors och kvinnors mänskliga rättigheter, och hindrar utveckling. Diakonia i Zambia fokuserar därför på jämställdhet.

Egna pengar ger makt

Vi har bland annat projekt som ger kvinnor utbildning i ledarskap. Det har lett till att fler kvinnor nu är med och fattar viktiga beslut i samhället. Kvinnor har tagit plats i till exempel kommittéer som arbetar med att förbättra vatten, sanitet och hygien och även i hem- och skolaföreningar.

Att tjäna egna pengar är också avgörande för att kvinnor ska få makt över sitt eget liv. Därför har vi ett projekt som stöttar kvinnliga företagare. Kvinnorna har lärt sig förädla jordbruksprodukter till varor som ger större vinst. Genom att tillverka och sälja till exempel olja och fruktjuice tjänar kvinnorna mer. Dessutom får deras grannar tillgång till bra lokalproducerade produkter. Kvinnorna har också börjat sy skoluniformer och andra plagg som ger en ytterligare inkomst. Det minskar familjernas utsatthet när de har två inkomstkällor. Med en egen försörjning får kvinnor ökad makt, både i samhället och i familjen.

För att skapa ett mer jämställt samhälle måste män vara engagerade. Därför ingår utbildningar för män i Diakonias arbete i Zambia. Projektet har resulterat i att många män har ändrat sina attityder om jämställdhet och börjat ta mer av sitt ansvar i hushållsarbetet.

Barnens rättigheter stärks

I Zambia har barnarbete i gruvorna länge varit vanligt, men under corona-pandemin har det eskalerat. Till följd av hårda restriktioner har skolor fått stänga, och fattigdomen har ökat kraftigt.

När familjer saknar det mest grundläggande i livet - som mat, vatten, kläder och sjukvård - är det svårt att prioritera utbildning och säkerhet för barnen. Då blir arbetet i gruvorna en nödvändig väg för att förbättra familjens ekonomi.

Diakonia arbetar i området för att stoppa barnarbetet och öka kunskapen om barns rättigheter. Vi pratar med föräldrar, politiker och andra ansvariga, och håller utbildning om rättigheter. Vårt mål är att företag och myndigheter ska ta sitt ansvar för barnen som tvingas arbeta i gruvorna.

Lagen i Zambia säger att barnarbete är tillåtet för barn från 13 år – men det måste vara ett lättare arbete som inte kan skada barnets hälsa eller utveckling. Det får inte heller hindra barnet från att gå i skolan. Kunskap om dessa speciella bestämmelser för skydd av barn har varit låg i landet. Sedan Diakonias projekt startade 2019 har fler gruvföretag börjat ta hänsyn till det. Att stå upp emot de stora företagen och kräva sina rättigheter är svårt, när arbetet i gruvorna är den enda inkomsten som finns. Men vårt projekt gör skillnad för barnen i gruvorna, och vi fortsätter kämpa tills alla barns rättigheter respekteras.

En grupp barn sitter på marken med hinkar med stenar runtomkring sig.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.