Leende kvinna står framför ett hus. I dörröppningen till huset står en pojke och tittar ut.
Här finns vi

Uganda

Mänskliga rättigheter är allt annat än självklart i Uganda. Den politiska situationen är skakig, samhället är svagt. Diskriminering av flickor, kvinnor och hbtqi-personer är ett stort problem. Barnäktenskap och kvinnlig könsstympning är några av de värsta formerna av våld mot flickor.

Förändring som varar

Diakonia arbetar med stöd till aktivister som kämpar för mänskliga rättigheter i Uganda. Vi stödjer de som är särskilt utsatta, till exempel kvinnor på landsbygden, kvinnor med funktionsnedsättning och transpersoner. Ett konkret resultat är att aktivisterna tillsammans med lokala ledare startat stödverksamhet för kvinnor som utsatts för våld.

Vi har även stöttat arbete med att starta kommittéer för barns rättigheter i flera byar. Det ger kunskap om barns rättigheter och ökat skydd för barn.

Påverkansarbetet för flickors och kvinnors rättigheter sker både på lokal och nationell nivå i Uganda. Kvinnorättsorganisationernas kamp har till exempel lett till att en ny lag finns på plats som kriminaliserar våld mot kvinnor. Det bidrar till förändring som håller över tid!

Bild på barn med Diakonias logga

Barns rättigheter

FN:s barnkonvention slår fast att barn är egna individer med egna rättigheter. Den innehåller 54 artiklar om mänskliga rättigheter för barn. De viktigaste handlar om att alla barn har samma rättigheter, är lika mycket värda och att man alltid ska se till barnens bästa när beslut tas.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.