Kvinna står med armarna i sidorna i ett grönt fält.
Här finns vi

Paraguay

Visste du att Paraguay hade Latinamerikas längsta diktatur? I över 40 år, fram till 1989, styrdes landet utan fria val. Under diktaturen var rasism mot urfolk vanlig, vilket har gjort att urfolk än idag kämpar för sina rättigheter.

Urfolk har rätt till mark

De största problemen är fattigdom och brist på odlingsmark. Många av urfolkens byar ligger nära storskaligt jordbruk. I sådana jordbruk används mycket farliga bekämpningsmedel vilket har förorenat vattnet och luften. Studier visar att sjukdomar som cancer och allergier ökar bland befolkningen i områdena som besprutas. Trots att anmälning efter anmälning gjorts om detta har det hittills inte lett till fällande dom.

Diakonia försvarar småbönders och urfolks rätt till jord. Vi jobbar med flera organisationer på landsbygden som informerar om rättigheter och driver påverkanskampanjer. De använder till exempel lokala radiostationer för att nå ut till så många som möjligt på urspråk. Under år 2020 lyckades vi genom påtryckningar stoppa nedskärningar av stöd till urfolk.

En grupp kvinnor står framför en hand som håller upp ett id-kort.

En seger för demokratin

20 000 fler kan rösta!

I Paraguay har det politiska deltagandet bland urfolk historiskt varit lågt. Information från myndigheter når inte fram eftersom det inte skrivs på urspråk. Röster köps ofta med mat eller till och med vatten som betalning.

Inför presidentvalet 2018 i Paraguay satsade Diakonia, tillsammans med lokala urfolksledare och ungdomar, på att öka deltagandet. Många människor var inte ens registrerade hos myndigheter och får då inte rösta. Tillsammans lyckades vi registrera närmare 20 000 personer!

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.