En grupp med barn med skolväskor på ryggen står utomhus.
Här finns vi

Moçambique

Efter stora konflikter och inbördeskrig har ekonomin i Moçambique snabbt gått framåt. Tyvärr är det långt ifrån alla i landet som får ta del av utvecklingen. Ungefär hälften av befolkningen lever fortfarande i fattigdom.

Stöd till barn med funktionsnedsättning

Människor med funktionsnedsättningar, som synnedsättning eller rörelsehinder, lämnas ofta utanför samhället. De förnekas oftare rätten till utbildning och arbete, och de är oftare utsatta för fattigdom. 80 procent av alla barn med funktionsnedsättning går inte i skolan, många gånger på grund av att det saknas material eller kunskap hos lärarna.  

Att ge barn tillgång till utbildning är ett av de viktigaste stegen mot utveckling. Därför arbetar Diakonia i Moçambique med att se till att fler barn med funktionshinder kan gå i skolan. Vi utbildar lärare i punktskrift, teckenspråk och om diskriminering. 

För att nå en förändring som verkligen varar på lång sikt arbetar vi med påverkan. En fantastisk seger är att utbildningsministeriet har antagit en strategi för inkluderande utbildning för barn med funktionsnedsättning. Dessutom ingår nu punktskrift, teckenspråk och andra viktiga hjälpmedel  i lärarutbildningen. 

Varje barn som får möjlighet att gå i skolan är en enorm vinst, inte bara för eleven, utan också för hela samhället. Inga barn ska lämnas utanför! 

Grafisk symbol för utbildning - en person står framför en tavla - och i bakgrundsbilden syns två barn från Mocambique.

Utbildning i Moçambique

  • Endast en fjärdedel av den vuxna befolkningen i Moçambique har avslutat grundskolan.
  • 17 procent av studenter med funktionsnedsättning nekas till att bli inskrivna i skolan.
  • Endast 17 procent av kvinnor med funktionsnedsättning är läs- och skrivkunniga. För män med funktionsnedsättning är siffran 49 procent.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.