Närbild av ett barn och hennes pappa.
Här finns vi

Kambodja

Kambodja är ett land i utveckling,  där fattigdomen halverats de senaste 20 åren, och tillgången till utbildning och sjukvård ökar. Men utmaningarna är fortfarande stora. Den genomsnittliga tid som barn går i skolan är knappt fem år.

Kvinnor och män för jämställdhet

Skadliga könsroller är djupt rotade. Mäns våld mot kvinnor är vanligt och det finns starka normer i samhället om att det är acceptabelt för en man att slå sin fru i vissa situationer.   

Diakonia arbetar i Kambodja med att utmana gamla könsroller och motarbeta dem. Genom att hålla utbildningar och samtalsgrupper med män och pojkar, förändrar vi synen på mansrollen. Vi pratar om jämställdhet, makt och om könsrelaterat våld. Det är ett långsiktigt arbete som leder till att fler män delar på hushållsarbetet med sina fruar. När negativa normer ändras minskar också mäns våld. Det leder också till att fler kvinnor arbetar och bidrar till ekonomin, och att flickor och pojkar får en mer jämställd utbildning. 

Vi vet att det är viktigt att både kvinnor och män arbetar för jämställdhet. När alla människor har makt och kunskap att bestämma över sina liv, förändras samhället. Och den förändringen är här för att stanna! 

En pappa med tre barn och fru

Förändrade män

Runtom Kambodjas byar utbildas män av Diakonias samarbetsorganisation Gender and Development for Cambodia i jämställdhet, koncept kring könsroller och en förnyad maskulinitet. Sarith Chim, tvåbarnspappa och en av deltagarna berättar att han efter utbildningen har ändrat inställning till sin mansroll.
– Jag brukade vara en dominant man och skrek till min fru när jag tyckte att hon inte lagat mat i tid. Jag slog våra barn. Men efter att ha förstått vad jämställdhet är och hur jag kan vara annorlunda som man har jag förändrats, säger han.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.