En man med hatt framför ett berg
Vattenprojektet

När glaciärerna smälter

28-åriga Wilber Misaragune Conissla som bor i byn Churia på 4600 meters höjd minns att det var annorlunda när han var barn. Det var innan glaciärerna smält och det alltid fanns vatten under de torra perioderna.


– På kort tid har mycket förändrats. När jag var liten då hade vi inte de här problemen, säger han. Tillsammans med de andra byborna får han stöd från Diakonias vattenprojekt för att möta bristen på vatten.

Wilber är ett livs levande vittne till att klimatförändringarna är verkliga och händer nu. Han är 28 år och född och uppvuxen i byn och har under sin livstid sett förändringarna på nära håll. Nu har han sin egen familj här. Fru och en dotter som är fyra år.

– Vi yngre är oroliga för vi ser hur naturen förändras och vi vet att vi har många år kvar att leva. Vi inte vad som kommer hända. En del unga har tagit sig till staden för att arbeta, men det är svårt där också, det är ett annat liv, säger han.

"Vi måste lösa det här"

För två år sedan fick Wilber och de andra byborna kontakt med vattenprojektet.

– Ledare och ungdomar i byn gick ihop och sa, "vi måste lösa det här" men vi visste inte hur. Vi fick kontakt med organisationen och tillsammans gjorde vi upp en plan för att plantera träd, spara och kontrollera användningen av vatten.
En fördämning som behåller regnvatten i en stor damm är ett av de viktigaste resultaten i projektet. Det ger byborna vatten under torrperioden.

– Vi har ett fint samarbete. Alla jobbar tillsammans för att förbättra situationen. Hittills har vi fått 4000 kubikmeter vatten från dammen, berättar Wilber.

En damm med vatten

Fler smarta lösningar behövs

I Churia är det kargt och svårt att odla. Invånarna lever av det som alpackadjuren ger. När värmen slår till och gräset torkar måste djuren vallas flera mil om dagen för att få mat. Vattenprojektet syftar därför också till att öka vattnet i markerna nära byn för att kunna odla gräs till djuren.

Alpackor

Vi får allt från djuren

– Projektet har hjälpt oss att ha mer vatten till djuren, och för oss för att dricka. Om djuren mår bra har vi det också bra. Vi får allt från dem. Vi kan sälja kött och ull och så har vi råd med våra barns utbildning, säger Wilber.

En annat utvecklingsområde är växthus som skapar bättre förutsättningar att odla grönsaker i området. Det är något som Wilber och hans grannar satsar på inom projektet.

– Jag vill att vi hittar ännu fler smarta lösningar, för att kunna ha ett bättre liv trots klimatförändringarna. Jag vill kunna förbättra situationen för min familj och ge en bra framtid till min dotter, säger Wilber.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.